hotel bell

Svetozar Cvetković gostovao na tribini „U krupom planu“ Leskovačkog kulturnog centra

Proslavljeni glumac i producent Svetozar Cvetković gostovao je večeras u Leskovačkom kulturnom centru.

„U krupnom planu“ – naziv je tribine moglo bi se reći i skladne priče  o svom glumištu i uopšte o pozivu na „daskama koje život znače“, poznatog srpskog dramskog umetnika  Svetozara Cvetkovića. U Leskovcu je boravio više puta, naročito u dane filmskog festivala LAJFA. Pozdravljajući ovu desetogodšnju manifestaciju, koja je, prema njegovim rečima, veliko dostignuće na kulturnom planu i napomenuo da je to jedan od razloga zbog čega boravi u našem gradu. Što se tiče samog glumišta, Cvetković je rekao da su se vremena promenila i da su u poslednjih nekoliko godina „iznikli“ mladi glumci sa izuzetnim potencijalom:

„Uvek sam zastupao tezu da glumac može da bude svako. Bez obzira što sam završio Fakultet dramskih umetnosti, ne treba škola da bi neko bio glumac, već inteligencija, talenat i određeni stav prema glumi. Generalno, smatram da pitanje vezano za glumište bi moglo da se proširi na to šta je uopšte smisao tog posla. U nekoliko poslednjih decenija ovaj zanat se bitno promenio, od nečega što je postala kao neka kulturna potreba do onoga što je mimo svake zabave. Ponavljam, glumac može da bude svako i može svako na svoj način da zabavlja, a publika i kritika prihvatiće ovakvu konstataciju kao dobru ili lošu. Pravi kvalitet glume se stoga teško odžava, zato ga treba umetni i znati oceniti i treba imati poseban dar da bi se prepoznao“.

O svojoj dugogodišnjoj glumačkoj karijeri Cvetković nije toliko govorio, više je stavljao akcenat na sinoćnjoj tribini o saradnicima i rediteljima kao i plejadi glumaca sa kojima je ostvarivao zapažene uloge u zemlji i inostranstvu. Treba napomenuti da je igrao u oko 70 dugometražnih igranih filmova, TV serija i drama koje su uglavnom producirane u bivšoj Jugoslaviji, Srb iji i Crnoj Gori. Gostovao je u različitih pozorišnim produkcijama širom sveta, a u proteklih 28 godina nagrađivan je za glumački rad na svim važnijim filmskim i pozorišnim festivalima.  Najnovije priznanje dobio je početkom ovog meseca na 50.filmskom festivalu „Worldfest“ u Hjustonu, gde mu je pripala nagrada kritike za najboljeg glumca. Pamtimo ga po ulogama u filmovima „Ni na nebu ni na zemlji“, „Vukovar – jedna priča“, „Tango Argentino“, „Vreme čuda“ i drugi. Skupština grada Beograda imenovala ga je za direktorka pozorišta Ateljea 212. Trenutno radi kao glumac, upravnik i producent.

M.Mihajlović

Check Also

Stefan Milenković, 3. decembra u Leskovcu

Celovečernjim koncertom, ovaj proslavljeni srpski violinista daće doprinos obeležavanju jubileja Kamernog orkestra “Amorozo“ Nastup nekadašnjeg …

Оставите одговор