Home / DRUŠTVO / SVETOSAVSKE SVEČANOSTI OŠ „Vuk Karadžić“ organizovala radionicu „Srbija u srednjem veku“
hotel bell

SVETOSAVSKE SVEČANOSTI OŠ „Vuk Karadžić“ organizovala radionicu „Srbija u srednjem veku“

U okviru Svetosavskih svečanosti, Osnovna škola “Vuk Karadžić“ je kao ovogodišnji domaćin, u Centru za stručno usavršavanje, organizovala radionicu “Srbija u srednjem veku“, na kojoj su osnovci mogli da se upoznaju sa zanatima iz tog istorijskog perioda.

Podeljeni u nekoliko grupa, učenici trećeg i četvrtog  razreda upoznavali su se i praktično oprobali u zanatskim tehnikama, nastalim  ili usavršenim u srednjem veku:

– Ovo je za njih nešto sasvim nepoznato, a zanimljivo. U pitanju su zanati koji i danas žive, ali deca nisu  imala priliku da se sa njima sretnu. To su kaligrafija, filigranstvo,tkanje i srednjevekovna medicina, koja  se do danas najviše razvila, uz očuvanje metoda  i načina takozvanog “kućnog “ lečenja. Vidim da je deci jako interesantno i većina njih se prvi put sreće sa ovim zanatima,kaže koordinatorka Svetosavskog programa, Tatjana Ilić.

Osnovna škola “Vuk Karadžić“ je u organizaciji zanimljivih radionica tražila i dobila pomoć brojnih prijatelja, poput  Radionice za tkanje Snežane Nikolić, Narodnog muzeja, Centra  za stručno usavršavanje, Umetničkog ateljea “Papir“ i Apoteke “Melem“.

– Obzirom da se Sveti Sava, kao školska slava obeležava svake godine, odlučili smo da osvežimo program i podsetimo na vrednosti koje su opstajale svih prethodnih vekova i zaslužne su za očuvanje identiteta i kulture srpskog naroda do danas. Na taj način ćemo znanja i veštine preneti i na buduće generacije, dodaje Ilićeva.

Petar Cvetković je vrlo ozbiljno shvatio zadatak i za vrlo kratko vreme na mini razboju izatkao deo šarene tkanine, ali kroz rad, naučio i mnogo toga:

– Naši preci su na ovakvim, ali mnogo većim razbojima tkali materijale, od kojih su kasnije šili odevne predmete. Meni je ovo vrlo zanimljivo, a ne znam da li je ovaj zanat bio interesantan onima koji su živeli u srednjem veku.

Luka Milošević se odlučio za filigranstvo:

– To je zanat za izradu srebrnog i zlatnog nakita i privezaka. Imali smo model za rad, ali ja sam radio po svojoj ideji. Koristili smo glinu, pa mi je pravljenje otiska bilo lako, ali je posle čačkalicom trebalo ucrtati sve detalje, što je malo teško. Dopada mi se ovaj zanat i mogao bih, kad porastem da se bavim njime.

U prvoj radionici učestvovali su učenici osnovnih škola “Vuk Karadžić“ i “Vasa Pelagić“, a u nastavku djaci petog i šestog razreda ostalih leskovačkih škola.

Check Also

MALA MATURA: Rešenja testa iz srpskog jezika

Mali maturanti danas su polagali test iz srpskog / maternjeg jezika. Ovo su rešenja:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *