hotel bell

Sveti Mrata-sneg na vrata: Pored ovog, Srbi danas praznuju još jednog sveca

Današnji praznik je, ustvari, posvećen sećanju na Svetog mučenika Stefana Uroša Trećeg Nemanjića Dečanskog, sina kralja Milutina i oca car Dušana, a Srpska pravoslavna crkva svetkuje i Svetog Minu

Iako je praznik poznat pod imenom Mratindan, po svetom Martinu, koji se nekada proslavljao na ovaj dan, obeležavamo sećanje na Stefana Dečanskog. Oslepljen, pet godina je proveo kao zatočenik u Carigradu, zadivljujući svojom mudrošću i krotkošću. Kada je napunio pet godina, javio mu se Sveti Nikola i vratio mu vid. Zato je današnji praznik zavetni dan za sve koji boluju od očnih bolesti. U znak zahvalnosti, sveti Stefan je podigao hram Visoki Dečani.

Njegov život je, pod nerazjašnjenim okolnostima, okončan na današnji dan 1331. godine, a njegove mošti počivaju u zadužbini ispod Prokletija, kod Peći.

Počinju “Vučji dani“

U narodu se i danas čuje: Sveti Mrata-sneg na vrata i po verovanju danas počinje hladno i snežno vreme. Sveti Mrata je zaštitnik vukova, a prema narodnom predanju, on ih saziva i određuje koliko ovaca kojem domaćinu smeju napasti tokom zime, pa se zbog toga stoka danas ne izvodi iz torova i štala.

Na današnji dan se ništa ne daje iz kuće, niti se pere, a ne rade ni obućari, ni krojači.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas i Svetog velikomučenika Minu. Po zanimanju vojnik, kao istinski hrišćanin, napustio je vojsku i otišao u planinu. Posle nekoliko godina se vratio i pred okupljenima objavio svoju veru u Hrista. Mučen je i na kraju posečen mačem, oko 304 godine. Nad njegovim moštima u Aleksandriji je sagrađena crkva.

Check Also

TO Leskovac i Medveđa predstavili svoje potencijale na Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma

Pod sloganom „Izaberi svoje putovanje“ na Šumadija sajmu je otvoren 13. Međunarodni sajam turizma i …

Оставите одговор