Home / DOGAĐAJI / Sutra ponosno istaknimo trobojke-Slavimo Dan zastave, slobode i jedinstva
hotel bell

Sutra ponosno istaknimo trobojke-Slavimo Dan zastave, slobode i jedinstva

Državni praznik, koji se, od prošle godine, obeležava 15. septembra, posvećen je početku proboja Solunskog fronta, u kome je stradalo hiljade vojnika

Taj dan označava početak sloma Centralnih sila i na drugim frontovima, a posledica je oslobođenje Srbije i ostalih naroda, koje su Srbi smatrali braćom.

U proboj Solunskog fronta, krenula je armija od 177.000 vojnika, a zna se da ga je probila Šumadijska divizija, iza koje su bile Timočka i dobrovoljačka jugoslovenska divizija. Sa strane su nastupale dva francuska diviziona. Petnaestog septembra 1918. probijene su bugarsko-nemačke linije, utvrđene na planinskim visovima na severu Grčke, odnosno današnje Makedonije, na visini od 1.600 metara. Front je bio dugačak više od 100 kilometara.

Za 46 dana srpska vojska je ušla u Beograd, prešla rečne granice na Drini, Savi i na Dunavu, ušla je u Temišvar, Suboticu, Pečuj i dospela na Karavanke. Šumadijska divizija Druge armije je bila udarna pesnica sa Stepom Stepanovićem na čelu, koja je dobila pohvalu i vrhovnog komandanta celog fronta, francuskog generala Deperea, koji je naročito cenio srpsko junaštvo.

Obeležavanje 15. septembra, kao dana slave srpske vojske i slobode, počelo je odmah posle rata, a naročito spektakularno bilo je na desetogodišnjicu i dvadesetogodišnjicu proboja, 1928. i 1938. godine.

Sutra će na svim državnim i javnim ustanovama biti razvijene zastave, a bilo bi lepo da se i na što više domova zavijori srpska trobojka u znak zahvalnosti precima koji su živote položili za našu slobodu, a samo na groblju Zejtinlik u Solunu, sahranjeno ih je više od 7.000.

Check Also

Večeras u Leskovcu počinju susreti “Joakim Vujić“

Festival koji nosi ime pionira srpskog pozorišta, Joakima Vujića, održava se po 57. put, a …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *