Home / DRUŠTVO / Sutra je Bogojavljanje: Po narodnom običaju u ponoć zamislite želju, tada se otvara nebo
hotel bell

Sutra je Bogojavljanje: Po narodnom običaju u ponoć zamislite želju, tada se otvara nebo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra 19. januara proslavljaju Bogojavljanje.

Bogojavljanje spada u jedan od najvećih hrišćanskih praznika, pa shodno tome, razvili su se mnogi narodni običaji vezani kako za sam taj dan, tako i za noć uoči Bogojavljenja.

U našem narodu veruje se da se večeras u ponoć, pred Bogojavljenje, otvara nebo i Bog javlja ljudima. Čeka se ponoć, a tada uz molitvu treba izgovoriti želju.

U Bogojavljenskoj noći otvara se nebo i veruje se da se svaka želja može ispuniti. Tačno u ponoć treba pogledati u nebo i zamisliti želju.

Po Hrišćanstvu, 30. godine naše ere Isus Hristos je kao drvodelja živeo sa svojom majkom Marijom i njenim mužem Josifom, U svojoj tridesetoj godini Isus Hrist odlazi odlazi na reku Jordan da ga sveti Jovan Krstitelj krsti u reci Jordan. Ugledavši Isusa Hrista kako dolazi sv. Jovan Krstitelj reče „Gle jagnje Božije koje uzima na sebe grehove sveta“. Ovo je onaj za koga ja rekoh; „za mnom ide čovek, koji preda mnom postade, jer pre mene beše“. Po krštenju, a ono je obavljeno tri puta potapanjem i otpuštanjem (pogruženjem) u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov , a tada na rame Isusa slete na rame desno Sveti Duh u obličju belog goluba. Ovim krštenjem je Isus pokazao prisutnima da poštuje zakone proročke, nakon čega je početak Isus Hrist započeo svoju misiju, propoved, odabir „prostih i neukih“ zemljoradnika i ribara za svoje učenike Apostole.

Kod Srba se od davnina Bogojavljanje slavi veoma živopisno. Bogojavljanjem se završava božićno svetkovanje, pa su u nekim krajevima Srbije, do ovog dana išle povorke koledera ili korinđaša, kao i vertepaša i vodičara. U narodu se ovaj dan zove još i Vodice ili Vodokršće upravo po imenu povorke. Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se Bogojavljanska voda.

Običaj je da neudate devojke veče pred Bogojavljenje stave ogledalce ispod jastuka, jer se veruje da će tako sanjati mladića za koga će se udati.

U reku se baca Časni Krst, a mladići se takmiče koji će prvi da stigne do njega. Za onog mladića koji prvi dopliva do njega veruje se da će imati sreće tokom cele godine.

Check Also

Iz gradskog budžeta isplaćen novac JKP „Komunalac“ za održavanje čistoće i zelenila

Danas je iz budžeta grada Leskovca isplaćena suma u iznosu od 14.057.116,60 dinara na ime …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.