Početna / DOGAĐAJI / Strip serijal „Vekovnici“ objavljen u Hrvatskoj, Makedoniji i Rumuniji
hotel bell

Strip serijal „Vekovnici“ objavljen u Hrvatskoj, Makedoniji i Rumuniji

Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru organizovala je danas konferenciju za štampu povodom objavljivanja prvog albuma serijala „Vekovnici“ predavača u Leskovačkoj školi stripa Marka Stojanovića u Hrvatskoj, Makedoniji i Rumuniji.

„Vekovnici“ su serijal koji nosi epitet balkanskog već dugo jer je na njemu sarađivalo preko 200 strip autora sa prostora čitavog Balkana, ali je ove godine na dobrom putu da osvoji Balkan i u izdavačkom smilu, budući da je rimejk prvog albuma „Vekovnika“ objavljen u Hrvatskoj, Makedoniji i u Rumuniji, dok je u pripremi i izdanje u Grčkoj. Album „Rekvijem“ pisao je Stojanović a crtali su ga polaznik Leskovačke škole stripa Marko Nikolić koji je uradio četiri albuma za francuskog izdavača „Soleil“ (Solej) i jedan od najpoznatijih srpskih strip internacionalaca Dejan Nenadov, dok je naslovna strana delo rumunskog autora Dana Janoša, takođe angažovanog od strane francuskog izdavača „Delcourt“ (Delkur).

U Rumuniji je „Rekvijem“, kao prvi srpski strip album ikada publikovan toj zemlji, u luksuznom tvrdokoričenom izdanju objavila izdavačka kuća „AH, BD“ i propratila ga opsežnom kampanjom koja je čak uključivala i izradu serije majci sa motivima „Vekovnika“, što je rezultovalo time da je tiraž za svega par meseci rasprodat. „Revijem“ je potom serijalizovan u okviru „Strip Revije Večenjeg Lista“, i objavljen sa kolorom Aljoše Tomića u brojevima 67 i 68. „Strip Revija Večernjeg Lista“ je inače jedini strip časopis koji trenutno izlazi u Hrvatskoj – u pitanju je mesečnik koji se objavljuje od 2013. godine.

U Makedoniji je strip objavio izdavač „Strip Centar Makedonije“, a zanimljivo je da je objavljivanje izdanja u celosti finasiralo Ministarstvo Kulture ove zemlje koje je time direktno stalo iza ovog srpskog stripa i time u krajnje netipičnom gestu iskazalo puno poverenje prema za Makedoniju stranom izdanju. Potpisan je ugovor i sa izdavačem iz Grčke, pa će se „Rekvijem“ uskoro pojaviti i na Grčkom, a u toku su dogovori sa još jednim izdavačem iz Rumunije zainteresovanim da priredi drugo izdanje „Rekvijema“ na rumunskom jeziku, budući da je prvo u rekordnom roku nestalo s polica. „Vekovnici“ su prvi strip koji je u osamdeset-petogodišnjoj istoriji srpskog stripa napravio takav iskorak u regionu Balkana.

Serijal „Vekovnici“ je počeo sa izlaženjem 2006. godine a do sada je objavljeno 11 albuma serijala kao i 3 albuma podserijala „Beskrvni“. Serijal je takodje objavljivan u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Češkoj i Velikoj Britaniji, a izlagan širom Srbije, kao i u Sofiji i Slivenu (Bugarska), Laktašima (Bosna i Hercegovina), Herceg Novom (Crna Gora) i Moskvi (Rusija). „Vekovnici“ su do sada osvojili preko 20 priznanja u zemlji i inostranstvu, među kojima je i nagrada za najbolje domaće izdanje 62. Međunardnog salona knjiga, Grand Prix-ovi međunarodnih salona u Beogradu i Velesu, i mnoge druge. Vodeći strip teoretičar današnjice, Britanac Pol Gravet, autor kultne knjige „1001 strip koji morate pročitati u životu“ je 2012, 2013, 2016 i 2017. godine albume „Vekovnika“ svrstao u svoj godišnji izbor najboljih stripova na svetu.

Pogledaj takodje

ŽFK „Vučice“ iz Vučja – ponos i budućnost fudbala i ženskog sporta u leskovačkom kraju

Ženski fudbalski klub „Vučice“ iz Vučja ostvario je veliki uspeh plasmanom na finalni turni Kupa …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *