Home / DRUŠTVO / Stari leskovački zanati koji i danas žive
hotel bell

Stari leskovački zanati koji i danas žive

U Čitaonici Biblioteke održano je predstavljanje leskovačkih starih zanata u okviru manifestacije Dani evropske baštine.

Ove godine Dani evropske baštine obeležavaju se na temu koja je predložena kao zajednička tema na evropskom nivou pod nazivom „Kulturno nasleđe za sve“.

Manifestacija Dani evropske baštine pokrenuta je 1985. godine na inicijativu Saveta Evrope, a 1999. pridružila se i Evropska unija. Ciljevi Dana evropske baštine su: podizanje svesti evropskih građana o bogatstvu i kulturnoj raznolikosti Evrope.

Biblioteka u Leskovcu učestvuje po prvi put u ovoj manifestaciji. Ovog puta Srbiji i Evropi predstavila je stare zanate Leskovca. Priča o starim zanatima prikazana je kroz predavanje „Stari zanati u Leskovcu“ istoričara dr Živana Stojkovića i Miroslava Karanfilovića, film „Opstanak zanata uprkos vremenu“ i izložbu rukotvorina.

Svoje rukotvorine ustupili su bombondžijska radnja „Nastić“ i članovi Udruženja građana za negovanje tradicije i starih zanata „Lasta“ – prirodna kozmetika „Galatea“ i pletene rukotvorine Ljubinka Stojković. Film“ Opstanak zanata uprkos vremenu“ može se pogledati na Jutjub kanalu Biblioteke.

Check Also

U naselju Dubočica uređena divlja deponija

Vikend akcija čišćenja i uređena ove nedelje organizovana je u naselju Dubočica. Ovom prilikom uklonjena …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *