Početna / DRUŠTVO / Šta znače simboli na ambalaži i koliko nam informacija daju o proizvodu
hotel bell

Šta znače simboli na ambalaži i koliko nam informacija daju o proizvodu

Na ambalaži proizvoda, utisnuti su simboli, koji nam dodatno pojašnjavaju njegove karakteristike i način upotrebe, ali većinu ljudi, uglavnom zanima samo rok trajanja. Otkrivamo kakve informacije nose najčešće oznake

Oznake na ambalaži proizvoda uslovljene su globalnim, ali i zakonima svake države. Radi se o simbolima, opisima i objašnjenjima, kojima se dodatno opisuju njegove karakteristike i pefrormanse. Većina potrošača, posebno kad su u pitanju prehrambeni proizvodi, uglavnom obraća pažnju na rok trajanja i on se najčešće navodi kroz izraze: “upotrebljivo do“ ili “ najbolje upotrebiti do (određenog datuma).

Kad su u pitanju druge vrste robe, često se susrećemo sa sedam simbola, čije značenje dajemo u nastavku teksta:

Tri zelene strelice označavaju da ambalaža može da se reciklira ili je već reciklirana (najčešće papir i karton)

Precrtana kanta je simbol kojim se potrošač upozorava da je ambalažu zabranjeno odlagati u kućni otpad, jer se radi uglavnom o elektronskom otpadu. Poznato je da ni baterije ne bi trebalo bacati u kućne kante za smeće, a najbolje je sačuvati ih i odneti u supermarket, gde bi trebalo da postoji adekvatna posuda za to.

Zelenom strelicom u krugu saopštava se da je proizvođač već uplatio određeni iznos organizaciji, koja brine za prikupljanje otpada

Oznaka CE je skraćenica od Conformité Européenne , što znači da proizvod zadovoljava uslove sigurnosti, zaštite, ljudskog zdravlja, životne sredine i javnog interesa.

Crna čaša, koja podseća na staklenu čašu za vino, označava da se radi o lako lomljivom proizvodu, a pored simbola, najčešće se nalaze i strelice koje pokazuju u kom položaju bi trebalo postaviti kutiju prilikom prevoza i skladištenja

Otvorena kutija sa brojem govori o roku upotrebe proizvoda nakon otvaranja. Ako ste otvorili novi šampon, recimo, a na ambalaži je prikazana otvorena kutija sa brojem 6, proizvod možete koristiti u narednih šest meseci.

Evro cvet je nova oznaka, koja se na ambalaži pojavljuje sve češće i govori o stepenu ugrožavanja životne sredine, tačnije pokazuje da je tokom produkcije proizvoda, izvršen najmanji uticaj na životnu sredinu

Dodaci životnim namirnicama

Posebnu pažnju treba obratiti na oznake, kojima se bliže objašnjava prisustvo pojedinih supstanci u proizvodima, pa zato u nastavku opširnije o oznaci “E“, uz koju su ispisani brojevi.

Pod šiframa E100-199 kriju se veštačke boje. Posle dugotrajnog korišćenja namirnica sa ovakvim dodacima, kod osetljivih osoba mogu se javiti svrab, pojačano suzenje očiju, oticanje, pa čak i astma. Simbolima E200-299 označava se prisustvo konzervanasa, koji se primenjuju da bi se produžila trajnost hrane. E200 je sorbinska kiselina, E202 i E203 su aditivi sa kalijumom i kalcijumom (mogu se naći u margarinu, majonezu i vinu), E260 je sirćetna kiselina, E261 kalijum-acetat, E270 mlečna kiselina, E290 ugljen-dioksid, E296 jabučna kiselina… Svi ovi dodaci su bezopasni.

Ipak, trebalo bi izbegavati benzeovu kiselinu – E210, kao i njene soli – E211 i E213, koje se često nalaze u gotovim salatama, a mogu biti opasne za astmatičare i osobe alergične na polen, jer mogu izazvati polenske reakcije. Nitriti E249 i E250 i nitrati E251 i E252 koriste se kao dodatak prerađevinama od mesa. Ove materije mogu izazvati kancer ukoliko se pre upotrebe zagreju, te zato salame, parizere i kobasice treba obavezno čuvati u frižideru i jesti hladne.

Pod šiframa E300-E321 su antioksidansi koji sprečavaju da kiseline prodru u namirnice. Ukoliko dodatno uzimate vitamin C, amino-kiselina E300 neće predstavljati problem. Dodaci pod šiframa E310, E311 i E312 manje su opasni, mada mogu izazvati reakcije na koži ili glavobolju. Obično se stavljaju u žvake i sladoled.

Od šifre E453 pa nadalje, nalaze se učvršćivači. To su supstance koje se dodaju u puding i želatin i nisu opasne, jer se prave od kukuruza i krompira. Ipak, veće količine mogle bi da izazovu opstipaciju.

Šifrom E620 označena je veštačka aroma. Ona se stavlja u kobasice i razne vrste soseva. Može da izazove alergiju, migrenu ili probleme sa probavom.

Pogledaj takodje

Vrtić u Medveđi ponovo počinje sa radom

Foto: arhiva Na telefonskoj sednici održanoj 16. aprila 2021. godine, doneta je naredba da predškolska …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *