Home / DOGAĐAJI / Šta su alarmni sistemi i kako funkcionišu?
hotel bell

Šta su alarmni sistemi i kako funkcionišu?

Pre nego što otpočnemo sa detaljnijim objašnjavanjem toga šta su alarmni sistemi, želimo da napomenemo kako ćete se uz njih osećati mnogo bezbednije.

Bez obzira da li se radi o vašem domaćinstvu ili poslovnom prostoru, možete biti sigurni kako uz kvalitetan alarmni sistem, niko ne može ući neprimećeno u zaštićene prostorije.

Bilo da čuvate nešto vredno unutar doma, živite u naselju poznatom po razbojničkim delima pljačke ili prosto želite da vaš kancelarijski materijal i uređaji budu na sigurnom, podesite adekvatan alarmni sistem i budite opušteni.

Cene alarmnih sistema za kuću i druge objekte prilagođene su kompleksnosti i funkcionalnostima koje jedan ovakav sistem poseduje. Za početak bi bilo najbolje da sami definišete šta vam je potrebno, te da konačan odabir i kupovinu prilgodite tome.

Hajde da se sada malo detaljnije posvetimo alarmnim sistemima, njihovim karakteristikama i uvidimo kako funkcionišu.

Kako definišemo alarmne sisteme?

Za alarmni sistem slobodno možemo reći kako je ovo skup elemenata, tačnije uređaja koji su umreženi i funkcionišu kao jedna celina. Pomoću senzora svaki od elemenata koji se nalazi u sistemu detektuje pokrete i šalje ih centralnoj jedinici zaduženoj za oglašavanje.

Pročitajte i koji su to elementi alarmnog sistema za domaćinstvo:

 • kontrolna tabla – centralna jedinica sistema;
 • senzori postavljeni na vratima, prozorima ili drugim delovima unutar ili izvan kuće;
 • žičane ili bežične kamere;
 • sirena ili alarm kao oglašivači;
 • deo alarmnog sistema su i oznake koje ukazuju da se tom mestu nalazi ovaj sistem.

U nastavku ćemo se detaljnije pozabaviti značajem i funkcionalnošću svakog od ovih elemenata.

Gde se alarmni sistemi najčešće koriste?

Kao što smo na samom početku pomenuli, alarmni sistemi su sve češće pojava kako u poslovnim, tako i privatnim objektima.

Kompleksnije i samim tim skuplje varijante ovih sistema podešavaju se unutar velikih komercijalnih, industrijskih, vojnih i poslovnih objekata. Ovi sistemi uglavnom su kombinovanog karaktera i pružaju više funkcija, kao što su zaštita od neovlašćenog upada i požara.

Jednostavniji alarmni sistemi imaju ulogu da emituju neprijatne signale, kako bi zastrašile nepozvane goste, dok složeniji sistemi poseduju računarski nadzor i kontrolu.

Što je veća vrednost stvari koje želite da zaštitite, verujemo da će i alarmni sistem biti složenijeg karaktera. Bilo da je u pitanju poslovni prostor ili vaš dom, postoji opcija daljinskog obaveštavanja kada se nalazite na udaljenosti od mesta.

Komponente alarmnog sistema funkcionišu kao skladna celina

Svaki alarmni sistem poseduje određen broj komponenti u zavisnosti od kompleksnosti i primene. Svi ovi delovi su povezani i međusobno “komuniciraju”, kako bi sistem mogao da bude skladna celina i zaštiti vas od nepoželjnih upada.

#1 Centralna jedinica alarmnog sistema – prima sve informacije i zadaje funkcije

Centralna komponenta alarmnog sistema sastoji se od jedne ili više procesorskih ploča i kao takva jeste mozak celog sistema.

Ona obavlja funkciju primanja svih prikupljenih podataka, njihovog obrađivanja i zatim slanja alarmnog signala kada za to ima potrebe. Centralna komponenta sistema je povezana sa svim delovima, veoma se jednostavno podešava i čini da alarmni sistem bude fukcionalan.

#2 Senzori i detektori alarmnog sistema – registruju neželjene pokrete

Senzori i detektori alarmnog sistema su elementi koji služe tome da uoče nepoželjna kretanja u blizini ili untar određene oblasti. Postoji veliki broj različitih komponenti ovog tipa, dok je na vama da odaberete modele koji će se savršeno uklopiti u vaše potrebe za osigurnajem domaćinstva, poslovnog prostora ili nečeg trećeg.

Evo i nekoliko vrsta senzora i detektora koje najčešće možete odabrati:

 • senzori za registrovanje pokreta – najčešće se koriste kada je potrebno obezbediti stvari visoke vrednosti, a kreiraju nevidljivu zonu koja veoma jednostavno registruje pokrete i pokreće alarmni sistem;
 • senzori za vrata i prozore – nalaze se na krilima i štoku ovih elemenata, te kao takvi kreiraju bezbednosni krug, čije probijanje znači i automatsko obaveštavanje centralne jedinice sistema;
 • detektori za požar – zaduženi su za registrovanje dima od požara i u veoma ranoj fazi, pre nego što se dogodi ozbiljnija materijalna i druga šteta, obaveštavaju centralnu komponentu;
 • detektori loma stakla – tokom provala se često dešavaju lomovi stakla, pa tada nastupaju ovi detektori i šalju signal za upad provalnika;
 • detektrori gasa – registruju curenje gasa i sprečavaju požar ili eksploziju.

#3 Bezbednosne kamere – nadgledanje najvažnijih tačaka

Nadzor sigurnosnim kamerama veoma je efikasna metoda nadgledanja važnih prilaza, ulaza i ostalih tačaka. Pomoću njih možete proveriti ko želi da pristupi zaštićenoj oblasti, kao i ko se kretao u tom reonu.

Sigurnosne kamere su odličan vid prismotre, jer ne zahtevaju konstantno fizičko prisustvo obezbeđenja. Dolaze u dve varijante:

 • žičane;
 • bežične.

#4 Sirene i alarmi – obaveštavanje o potencijalnoj opasnosti

Kada senzori i detektori uoče nepoželjna kretanja, obaveštavaju centralni deo sistema, koji nakon tumačenja informacija uključuje sirene i alarme. Njihova manifestacija uzbunjivanja okoline jeste neprijatno zvučnog karaktera, kako bi se uplašili provalnici i obavestila okolina da se nešto dešava na datoj lokaciji.

Alarmni sistemi danas su prisutni gotovo na svim važnim lokacijama, ali i privatnim posedima, domaćinstvima i ostalo. Što su kvalitetniji, teže je izbeći njihovo delovanje ili izvesti sabotažu funkcionisanja. Nemojte štedeti prilikom uvođenja alarmnog sistema i osećaćete se bezbedno u svakom trenutku!

/PR/

Check Also

Detaljna kontrola ispravnosti autobusa koji prevoze decu na utakmicu Srbija – Švedska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u …

Оставите одговор