Šta Privredna komora i država čine za preduzeća koja posluju sa Rusijom, Ukrajinom i Belorusijom: Goran Jović- Priprema se paket podrške

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Privredna komora Srbije održala je hitnu sednicu na kojoj je razmatrano aktuelno stanje u privrednim subjektima, orijentisanim ka izvozu u Ukrajinu, Rusiju i Belorusiju i uvozu iz pomenutih zemalja, te merama koje treba preduzeti da bi se obezbedili postojeći ugovori i novčane transakcije.

Direktor Regionalne privredne komore Leskovac, Goran Jović, za Dnevnik juga, ističe da je dogovoreno da Komora, kao najkompetentiniji posrednik, u što skorije vreme pripremi paket mera za podršku najugroženijim preduzećima, koje će proslediti Vladi Srbije:

– U stalnoj smo komunikaciji sa privrednicima, a mi smo već evidentirali sve firme koje, prema našim saznanjima, posluju na ruskom, ukrajinskom i beloruskom tržištu. Razgovarali smo sa njima o trenutnim problemima, bilo da se radi o potraživanjima od partnera u pomenute tri države, ili zastoja na graničnim prelazima. Privrednici su zadovoljni što se komora, a to znači država, interesuje za njihovo poslovanje u ovim trenucima, ali smo dobili potvrdu da za sada nemaju većih teškoća.

Na teritoriji Jablaničkog i Pčinjskog okruga, evidentirano je 17 preduzeća koja sarađuju sa Rusijom, Ukrajinom i Belorusijom. Među njima je šest firmi koje izvoze svoje proizvode i 11 uvoznika:

– Imamo takvih preduzeća u Leskovcu, Vranju, Bujanovcu, Bosilegradu, Medveđi. Svi su nam prijavili manje probleme, jer su sklapali ugovore, čija realizacija još nije počela. Siguran sam da su pratili situaciju i možda malo oklevali da ”dublje” zagaze, strahujući da će do rusko-ukrajinskog sukoba doći. Ono što je sigurno, njihovih kamiona na granicama trenutno nema. Postoji mogućnost da nam se javi još koja kompanija, jer smo ih obavestili cirkularnim pismom, ali nas mogu kontaktirati i na 016/250-011, ukoliko imaju problema u poslovanju sa ove tri zemlje.

Goran Jović ne može da precizira kakav će biti paket pomoći za ugrožena preduzeća, jer se prvo moraju definisati oblasti u kojima su najviše pogođena: transport, naplata, plasman, nemogućnost uvoza sirovina ili nešto drugo:

– Podrška države mogla bi da se sastoji i u kontaktima sa Mađarskom, Rumunijom ili Moldavijom, u kojima može doći do zadržavanja robe ili transporta. Postoje firme koje su avansirale za određenu robu, a da im ona nije isporučena. Preduzeća u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, inače su, u odnosu na ostatak Srbije, u najmanjem procentu zastupljene na export-import listama sa Rusijom, Ukrajinom i Belorusijom. Veći poslovi tek je trebalo da se realizuju, ali su za sada zaustavljeni.

Deset procenata izvoza na tržište Ruske federacije otpada na jabuke, pa će, ukoliko se stanje ne stabilizuje, mnogi proizvođači osetiti poteškoće.

– Tu, pre svega, mislim na ”Delišes” iz Vladičinog Hana, koji je u vrlo visokom procentu okrenut ka toj državi. Bojim se, takođe, da bi se u pitanje mogao dovesti uvoz lima, jer vranjski ”Alfa plam” ovu sirovinu uvozi iz Ukrajine, u koju potom izvozi gotove proizvode. Takođe, cena lima je naglo skočila i pomoć države bi mogla da se ogleda u subvencijama za njegovu nabavku ili smanjenje carina za uvoz iz druge zemlje.

Direktor Regionalne privredne komore, Goran Jović, dodaje i da se u martu, u Beogradu tradicionalno organizuje značajna sajamska manifestacija ”Rusia EXPO”, koja je sada dovedena u pitanje.

Check Also

Tanja Stanković hiljaditi davalac krvi ove godine u Leskovcu

Leskovački Crveni krst je i juče nastavio sa organizovanjem akcija dobrovoljnog davanja krvi. Iz ove …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *