Home / DRUŠTVO / Šta je urađeno, a šta ne iz Akcionog plana za romsku zajednicu u Leskovcu
hotel bell

Šta je urađeno, a šta ne iz Akcionog plana za romsku zajednicu u Leskovcu

Udruženje građana Roma “Produkcija Roma World“, organizator je i realizator serije tribina na temu inkluzije ove nacionalne manjine. Kroz projekat “Romska zajednica i njena inkluzija u Srbiji“, danas se na okruglom stolu, govorilo o rezultatima sprovođenja Akcionog plana za Rome u Leskovcu.

Grad Leskovac ima Akcioni plan za Romsku zajednicu, ali mu je rok istekao 2019. godine i za dve godine primene nije baš mnogo toga urađeno, ocenio je predsednik UGR Roma World, Turkijan Redžepi:

– Pomenutim dokumentom je predviđen budžet od 940 hiljada evra i taj novac je trebalo da bude potrošen na dve oblasti: stanovanje i obrazovanje. Situacija na terenu, međutim, pokazuje nešto sasvim drugačije. Smatram da na sastancima, putem dijaloga sa donosiocima odluka, NVO sektorom, medijima i zainteresovanim pojedincima, treba da razgovaramo, jer jedino zajedno možemo doprineti boljem razumevanju problema, sa kojima se susreće romska zajednica u Leskovcu.

Prošle godine, podsetio je Redžepi, formirana je radna grupa za izradu novog Akcionog plana, što je ohrabrujuće i pokazuje spremnost grada Leskovca da rešava probleme nacionalne manjine, koja zvanično broji oko 7.700 Roma.

– I dokumenti mogu biti samo spiskovi lepih želja, ako se zacrtano ne realizuje. Njima mora biti predviđeno koliko će urbanističkih planova za romska naselja biti urađeno, koliko ulica asfaltirano, koliko srednjoškolaca dobiti stipendije za školovanje. To su opipljive stvari i zato su one precizirane Lokalnim akcionim planovima. Pohvalno je uključivanje pripadnika romske zajednice u izradu dokumenta. Trebalo bi da naredni predvidi i nekakve subvencije za pokretanje sopstvenog biznisa ili mogućnost za češće zapošljavanje Roma, proporcionalno njihovom broju.

Zoran Saitović, predsednik NVO „Rosa“ i član tima za izradu Lokalnog akcionog plana, smatra da je grad Leskovac, ozbiljno pristupio pitanju statusa romske nacionalne zajednice i traženju načina da se društveni i socio-ekonomski položaj ove manjine, što značajnije promeni na bolje.

– Mnogo toga je urađeno u poslednjih 5-6 godina. Pratili smo i kontrolisali sve, pa na osnovu toga izveli zaključak da se dosta radilo, ali i da nije sprovedeno kroz Lokalni akcioni plan. Mislim i da nije važno kolika je suma njime planirana, već koliko će stvarno biti urađeno. Neka su to i manja sredstva, ali da se vide kroz konkretan učinak. Radna grupa, u kojoj sam i ja, predložila je planove i aktivnosti u oblasti kulture, informisanja, socijalne zaštize, a pripremamo predloge i iz oblasti obrazovanja. Nadamo se i očekujemo, da će već na prvom skupštinskom zasedanju Lokalni akcioni plan za romsku zajednicu u Leskovcu, biti usvojen.

Redžepi je pozvao građane romske nacionalnosti da se na narednom popisu, planiranom za kraj ove godine, izjasne kao Romi, jer je to u njihovom interesu.

Check Also

Mateja Trajković učenik škole „Rade Metalac“ uz pomoć novog alata, vršiće popravke i održavanje električnih uređaja, u domovima u Bojniku i Leskovcu

Sandra Gerginov, Mateja Trajković i Teodora Šuleić, učenici srednjih stručnih škola iz Vranja, Leskovca i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.