SLIŠANE – Selo sa bogatom istorijom i prirodnim lepotama

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Slišane, malo selo u Srbiji, smešteno u opštini Lebane u Jablaničkom okrugu, predstavlja pravu riznicu kulturnog nasleđa i prirodnih lepota.

Prema popisu iz 2011. godine, u ovom mestu živelo je 145 stanovnika, što ukazuje na skromnu, ali značajnu zajednicu.

Naselje je poznato po svojoj bogatoj prošlosti, a jedan od ključnih elemenata istorije ovog kraja je otvaranje rudnika zlata 1933. godine. Ova aktivnost obeležila je život meštana i ostavila trajni pečat na lokalnu zajednicu.

Ipak, izazovi sa kojima se suočava ovo selo su evidentni. Odlazak ljudi iz sela bez povratka, nedostatak osnovnih potreba i opadanje broja stanovnika označava teške trenutke za Slišane. Ipak, uprkos izazovima, naselje odiše duhom zajedništva i željom za napretkom.

Geografski položaj Slišana dodatno doprinosi njenom šarmu. Smestivši se na najvišem delu ispod same Petrove Gore, Slišane nudi prelepe pejzaže i spektakularne vidikovce. Na zapadu sela, prostire se prostrana livada obrasla divljim kruškama, dok se na severu uzdiže ogoljeni rid, koji deli Slišane od susednog sela Borinca.

Struktura naselja odlikuje se razbacanim mahalama duž obližnjih brežuljaka. Svaka mahala nosi ime po rodovima koji su se tu naselili ili prema mestima iz kojih su preci današnjih stanovnika došli.

Istorija Slišana datira još iz srednjovekovnih vremena, a tragovi starih crkava i džamija svedoče o bogatoj prošlosti ovog mesta. Legende se prepliću sa stvarnošću, a lokalni običaji i verovanja dodaju dubinu ovoj jedinstvenoj zajednici.

Posebno mesto u srcima meštana zauzima Crkva Svetog Petra i Pavla na vrhu Petrove Gore, koja se uzdiže na temeljima stare crkve. Petrovdan, crkvena slava, okuplja ljude svake godine, obeležavajući važan datum u verskom kalendaru i podsećajući na duh zajedništva i tradicije.

Napori u razvoju turizma i infrastrukture, poput izgradnje puta preko Radan planine, obećavaju bolju budućnost za Slišane. Ovaj kraj krije neotkrivene bisere prirode i istorije, čekajući da budu otkriveni i promovisani.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Lebane. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Udruženje “Heroine” i humana Leskovčanka donirali televizor i posteljine leskovačkoj Opštoj bolnici

Udruženje “Heroine” iz Beograda, zajedno sa humanom leskovčankom čije je ime poznato redakciji, donirali su …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *