Home / DOGAĐAJI / Siniša Mali: Povećanje minimalne zarade za bolji životni standard građana
hotel bell

Siniša Mali: Povećanje minimalne zarade za bolji životni standard građana

Foto arhiva

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, izjavio je danas da je visinom minimalne zarade od 40.020 dinara za 2023. godinu uspostavljena ravnoteža između zahteva poslodavaca i sindikata, i da ona podrazumeva dalje očuvanje životnog standarda građana i zaposlenosti radnika koji primaju najniže zarade.

Prema njegovim rečima, neoporezivi deo zarade biće uvećan sa 19.300 na 21.712 dinara, dok će za jedan procentni poen biti umanjeni doprinosi za PIO na teret poslodavca.

„Želimo da očuvamo životni standard građana, a povećanje minimalne zarade je samo deo paketa. Važno je da građani razumeju da se pri donošenju jedne ovako teške odluke mora uzeti u obzir više faktora – da treba da se poveća standard, ali da sa druge strane ne ostanemo bez teško stečenih radnih mesta, precizirao je ministar.

On je preneo da su poslodavci rekli da oni u uslovima krize i rasta cene energenata nemaju prostora da povećavaju plate, navodeći da je Vlada uvažila taj argument tako što je preuzela najveći teret povećanja plata.

Ministar je, na primedbe da minimalna zarada ne prati minimalnu potrošačku korpu, rekao da treba imati u vidu da minimalna zarada nije socijalna, već ekonomska kategorija, i da ona podrazumeva isplatu određene sume novca u slučaju da poslodavac upadne u teškoće.

Check Also

Detaljna kontrola ispravnosti autobusa koji prevoze decu na utakmicu Srbija – Švedska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u …

Оставите одговор