hotel bell

Selaković: Osobe sa invaliditetom u Srbiji nisu i neće biti na marginama društva

Svečanom prijemu i susretu sa ministrom Nikolom Selakovićem, koji povodom Međunardnog dana osoba sa invaliditetom boravi u Leskovcu, prisustvovali su predstavnici svih deset udruženja. Dobili su uveravanja da će i država i grad, narednih godina povećavati izdvajanja za oblast socijalne zaštite

Gradonačelnik Goran Cvetanović je, čestitajući praznik, naglasio da na današnji dan, lokalne zajednice širom sveta, u prvi plan stavljaju prepoznavanje i vrednovanje raznolikosti, razumevanje i učenje iz iskustva ljudi koji žive sa invaliditetom i misiju stvaranja društva jednakog za sve.

– U tekućoj godini smo za oblast socijalne zaštite opredelili 250 miliona, a naredne ćemo iznos povećati za skoro 22 miliona. Tome treba dodati i sufinansiranje projekata udruženja, sumom od 31 milion. Nastavićemo konstruktivnu komunikaciju sa svim udruženjima i organizacijama osoba sa invaliditetom, jer smo svesni da nas očekuje još mnogo posla, kako bi one potpuno bile uključene u društvo. Da smo i do sada vredno radili, svedoči činjenica da smo, za poslednjih pet godina, čak tri puta nagrađeni za stvaranje boljih uslova za život osoba sa invaliditetom.

Da je grad Leskovac primer dobre prakse, potvrdila je i Dragana Petrović, predsednica Udruženja distrofičara Jablaničkog okruga:

– Ovde se finansiraju brojni programi u koje smo uključeni, kao i usluge podrške: pomoć u kući, personalna asistencija, lični pratilac deteta i dnevni boravak za lica sa smetnjama u razvoju. Leskovac je jedan od najpristupačnijih gradova u Srbiji. Verujem da će i lokalna samouprava i resorno Ministarstvo nastaviti sa rešavanjem problema osoba sa invaliditetom i zahvaljujem se na dosadašnjoj podršci.

U poslednje dve godine, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, obezbedilo je sredstva za adaptaciju i uređenje prostorija dva udruženja, a za projektno finansiranje udruženja u oblasti socijalne zaštite, izdvojeno je 12 miliona dinara. Ministar Selaković najavio je da će jedan od projekata u narednoj godini, biti izgradnja lifta u Narodnom muzeju, kako bi ova ustanova kulture bila dostupnija osobama u invalidskim kolicima i otežanim kretanjem.

Ministar je boravak u Leskovcu iskoristio za sastanke i razgovore sa direktorima Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, Ustanove za odrasla i stara lica i Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i predstavnicima boračkih i udruženja ratnih veterana,

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор