Početna / DRUŠTVO / Sastanak ministra prosvete i gradonačelnika Leskovca sa direktorima osnovnih i srednjih škola
hotel bell

Sastanak ministra prosvete i gradonačelnika Leskovca sa direktorima osnovnih i srednjih škola

Ministar prosvete Branko Ružić održao je prilikom današnje posete Leskovcu sastanke sa gradonačelnikom Leskovca, a zatim je održan zajednički sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa teritorije Grada Leskovca.

Gradonačelnik Cvetanović je zahvalio ministru Ružiću na poseti i istakao da je jedini ispravan i siguran put razvoja svakog društva, svake države kroz kvalitetno i svima dostupno obrazovanje koje učenike priprema za budućnost, i dodao da su izdvajanja za oblast obrazovanja i vaspitanja iz budžeta grada svake godine sve veća, uz punu posvećenost modernizaciji uslova školovanja.

„Ponosan sam na to što nijednu školu, bilo da je u pitanju grad ili neko okolno mesto, nismo zaobišli kada je u pitanju obnova ili renoviranje. Do sada smo samo u energetsku efikasnost objekata škola uložili preko 250 miliona dinara, a kao što ste maločas putem filma imali priliku da se uverite, uredili smo i izgradili veliki broj fiskulturnih sala i školskih terena u šta je uloženo preko 200 miliona dinara, koje su decenijama unazad bile zapostavljene. Pomenute investicije su samo deo svega onoga što smo kao lokalna samouprava uspeli da postignemo kako bismo naš grad učinili dobrim mestom za život u kojem će mladi nakon školovanja želeti da zasnuju porodicu.“

„Vlada Republike Srbije nam pruža veliku podršku u tom procesu, pa nam posete ministara poput ove današnje mnogo znače jer samo konstruktivnim dijalogom i međusobnom saradnjom možemo da stvaramo još bolje rezultate. A svaka godina nam je u tom pogledu sve teža jer smo uspeli da postavimo visoke kriterijume. Samo u poslednjih nekoliko godina leskovačke obrazovne institucije su dobile brojna priznanja, Dečji vrtić je 2014. godine dobio Svetosavsku nagradu, kao i Dom učenika srednjih škola koji je istu dobio 2018, Gimnazija u Leskovcu od 2019. godine nosilac Sretenjskog ordena drugog stepena. Poslednja u nizu nagrada je pripala školi „11. oktobar“ za ustanovu koja se najviše ističe u Srbiji na polju stvaranja što boljih uslova za život i školovanje dece sa smetnjama u razvoju. U pitanju je povelja „Prof. dr Miodrag V. Matić“ koju dodeljuje Društvo defektologa Srbije,“ – dodao je gradonačelnik Cvetanović.

Ministar Branko Ružić obratio se svim prisutnim direktorima i rekao:

„Meni je danas veoma drago što smo danas ovde. Film koji smo imali prilike da pogledamo je veoma simboličan i jasan jer pokazuje koliko jedna sinergija ozbiljnog gradonačelnika i njegovog tima sa vaspitno-obrazovnim institucijama je neverovatno značajna kako bismo došli do boljitka i benefita za sve one koji učestvuju u tom procesu. Želim da iskoristim priliku da čestitam na svim Svetosavskim nagrada koje su ljudi i instuticije u Leskovcu dobili, naročito na poslednjoj uručenoj gradonačelniku Cvetanoviću.“

Ministar Ružić se zahvalio svim vaspitno-obrazovnim radnicima što su se u prethodnih godinu dana odgovorno ponašali u vanrednim okolnostima, jer su oni organizatori vaspitno-obrazovnog rada i pokazali su visok stepen organizovanosti. On se zahvalio i vannastavnom osoblju, svim učiteljima, nastavnicima, profesorima, a posebno deci, učenicima koji su takođe pokazali veliku odgovornost, ali i roditeljima koji su pokazali izuzetno razumevanje.

Nakon ministra, prisutnima u sali obratila se direktorka Muzičke škole Stanislav Binički Biljana Miljković koja se zahvalila Gradu na brojnim donacijama njihovoj ustanovi i istakla da će sledeće nedelje, bez obzira na otežane uslove rada muzičkih škola u vreme pandemije, poslati preko 20 učenika i malih ansambala na republičko takmičenje. Ona je dodala da je trenutno prijavljivanje učenika za upis u prvi razred Srednje muzičke škole i da je, kao i svake godine, interesovanje veliko.

Direktorka Gimnazije i predsednica Aktiva direktora srednjih škola Dragana Cvetanović kazala je sledeće:

„Na teritoriji grada Leskovca ima dvanaest srednjih škola i kao što smo malopre videli grad Leskovac na čelu sa gradonačelnikom ulaže i brine o svim srednjim školama. Epidemiološka situacija u svim srednjim školama je zadovoljavajuća i poštuju se sve propisane mere. Na kraju trećeg klasifikacionog perioda ove teške i izazovne školske godine u svim srednjim školama operativni planovi su realizovani u potpunosti. Uspeh učenika u odnosu na prethodne godine nema većih odstupanja, sve ovo je rezultat izuzetne posvećenosti, truda i odgovornosti svih prosvetnih radnika, učenika i, naravno, roditelja, bitne karike celog obrazovnog procesa.“

Direktor Osnovne škole Milutin Smiljković i predsednik Aktiva direktora osnovnih škola Dejan Cakić istakao je da na teritoriji grada Leskovca ukupno ima 35 osnovnih i srednjih škola, zajedno sa isturenim odeljenjima to je preko 100 školskih objekata o kojima se brine lokalna samouprava.

„Moram da napomenem da je ovo teritorijalno najrasprostranjenije područje i ove škole se nalaze na području od 1025 km2. Složićete se sa mnom da je ovo jedan veoma veliki broj škola o kojima se odgovorna lokalna samouprava zaista odlično brine, ali i pored ove činjenice možemo reći da smo svedoci toga da je prethodnih nekoliko godina zaista mnogo uloženo u obrazovanje, u kvalitet obrazovanja i vaspitanja kako gradskih tako i seoskih

Pogledaj takodje

ŽFK „Vučice“ iz Vučja – ponos i budućnost fudbala i ženskog sporta u leskovačkom kraju

Ženski fudbalski klub „Vučice“ iz Vučja ostvario je veliki uspeh plasmanom na finalni turni Kupa …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *