Home / DRUŠTVO / Ružić: Obuke za 4000 nastavnika i novi resursni centri za podršku deci sa smetnjama u razvoju
hotel bell

Ružić: Obuke za 4000 nastavnika i novi resursni centri za podršku deci sa smetnjama u razvoju

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić najavio je osnivanje resursnih centara kao potpuno novih organizacionih jedinica u obrazovnom sistemu i nabavku savremene asistivne tehnologije za decu sa smetnjama u razvoju, čime će se unaprediti sistem dodatne podrške i kvalitet inkluzivnog obrazovanja i vaspitanja.

Resursni centri će okupiti stručnjake različitih profila, koji imaju iskustvo u radu sa decom i učenicima sa smetnjama u razvoju. Oni će pružati dodatnu podršku  deci, učenicima i njihovim roditeljima, a i obučavati zaposlene u školama za individualizovani pristup obrazovanju. Za početak planirano je osnivanje tri resurs centra, koji bi regionalno pokrivali teritoriju cele Srbije, a predviđeno je da se taj broj kasnije poveća“, najavio je Ružić.

On je dodao da će ovi centri biti formirani pri školama koje ispunjavaju određene kriterijume u pogledu opreme, ljudskih resursa, prostora i kvaliteta rada. Prema njegovim rečima, resursni centri će imati posebnu ulogu kada je reč o primeni asistivnih tehnologija kojima se unapređuje i olakšava učenje i napredovanje učenika sa smetnjama u razvoju i njihovo učešće u školskim i vršnjačkim aktivnostima.

Planirane su i obuke za 4.000 nastavnika o inkluzivnoj pedagogiji, kao i obuke za 500 članova interresornih komisija o asistivnim tehnologijama i unapređenom povezivanju potreba deteta sa uslugama podrške.

Izvor:zelenaucionica.com

Check Also

Podeljen najnoviji Informator

Centralni naslov poslednjeg broja stranačkog glasila SNS-a jeste najava povećanja plata i penzija od 1. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *