Rode dobile svoje zaštitnike

Krupna bela ptica velikih crnih krila, kljun koji se crveni, vitke duge nožice – svi odmah i lako
prepoznamo belu rodu. Oduvek joj se radujemo kao znaku proleća i novog života. Ona se
zauzvrat gnezdi na krovovima naših kuća. 

Zahvaljujući ideji Društva za zaštitu i proučavanje ptica, a uz podršku Lokalne fondacije Niš, svako gnezdo na teritoriji Niša dobilo je svog zaštitnika odnosno jednu osnovnu školu ili istureno odeljenje čiji će se učenici u budućim godinama brinuti o gnezdu.

U realizaciji ove ideje učestvovalo je 12 osnovnih škola i 12 isturenih odeljenja. Zaštitnici su kumovali svakom paru belih roda koje ćemo zajedno čekati ovog proleća. Za svaki gnezdeći par izrađena je i
tabla sa imenima roda koja je dodeljena zaštitniku.

”Bele rode su u mnogim evropskim državama danas dosta proređena vrsta, a u nekim njihovim prirodnim staništima ih, nažalost, više uopšte nema. Ipak, populacija roda koje se gnezde u Srbiji je stabilna i broji od 1.200 do 1.400 parova” poručuju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. 

U toku Južne Morave gotovo svako selo se može pohvaliti da ima bar po jedno gnezdo belih
roda, a na teritoriji gradskih opština u Nišu 2022. godine gnezdilo se 34 para. Ipak, parovi roda nisu pravilno raspoređeni, više od polovine gnezdećih parova je na teritoriji opštine Palilula od čega je čak 15 parova odabralo selo Donje Međurovo za svoj dom.  

Upravo je u selu Donje Međurovo u čast belih roda na zidu OŠ „Desanka Maksimović“ oslikan mural. Ovo selo je po broju parova belih roda jedinstveno i zaslužuje da postane „Niško selo roda“. 

U periodu od novembra 2022. do februara 2023. godine održano je više od 30 radionica, predavanja i izleta za osnovce, ukupno je prisustvovalo oko 800 dece. Kako bi osnovcima ova tema bila interesantnija, odštampana je publikacija „RODE NIŠA“.  „Rad na zaštiti belih roda u Nišu je daleko od gotovog, potrebno je obezbediti bar 15 gnezda koja se nalaze na električnim stubovima i trafoima, kako bi se omogućilo gnežđenje tim parovima bez stradanja elektrokucijom“ navode iz Društva.


Ideju Društva za zaštitu i proučavanje ptica podržala je Lokalna Fondacija Niš, koja je takođe
postala zaštitnik i jednog para belih roda. Ovo je jedna od 14 inicijativa koje su dobile podršku LFN na velikom javnom Konkursu u 2022. godini i jedna od čak 29 ideja kojima je pružena podrška na tri do sada realizovana Konkursa.

Do 20. marta 2023. godine otvoren je novi Konkurs, na kojem je formalnim i neformalnim
grupama građana dostupno još ukupno 6.000 evra za realizaciju novih, kreativnih ideja.

Check Also

Podmetnuo požar u kući u kojoj niko ne živi

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, brzim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *