Početna / DOGAĐAJI / Ritmovi Vranja za kraj leta u Vlasotincu
hotel bell

Ritmovi Vranja za kraj leta u Vlasotincu

Koncertom etno grupe Izvor iz Vranja sinoć je završeno Leto u Vlasotincu. Ovo je bio drugi ovogodišnji nastup etno grupe Izvor pred vlasotinačkom publikom. Prvi koncert održan je 23. maja u porti crkve povodom gradske slave.

Solistu grupe Ivanu Tasić su pratile kolege Dalibor Mladenović, Katarina Dimić, Dejan Dimić i Boban Mitić, koji su svirali tambure, kaval, tapan i tarabuku.

Repertoar Izvora je bio veoma raznovrstan, ali su vranjske pesme bile najzastupljenije. Sinoć su članovi ove grupe publici preneli ritmove Vranja, Kosovskog pomoravlja, Makedonije, ali su izveli i veliki broj srpskih izvornih pesama koje čine duhovnu vertikalu našeg naroda, kojom je sačuvan identitet našeg naroda. Ivana Tasić je izvela i pesmu „Milijano, ćero moja mila“, koja potiče iz Pasjana kod Gnjilana i do sada nije tonski zabeležena, ali će se naći na novom albumu grupe Izvor.
Izvor se već deceniju i po bavi čuvanjem i izvođenjem tradicionalne muzike Balkana, posebno juga Srbije, a ponajviše Vranja. Oni su do sada obradili i izveli preko stotinu tradicionalnih pesama i ora sa ovih prostora Balkana.

Program Leta u Vlasotincu je završen nakon skoro pet nedelja trajanja, ali aktivnosti Kulturnog centra za ovo leto nisu završene. Već su najavljeni novi koncerti i druga kulturno-umetnička dešavanja

Pogledaj takodje

Projekat vredan 46 miliona evra za proširenje kapaciteta predškolskih ustanova

Foto: arhiva Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja treba da obezbedi da se skrate liste …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *