Home / DRUŠTVO / Restauirana spomen – bista prof. dr Milana Nešića
hotel bell

Restauirana spomen – bista prof. dr Milana Nešića

Foto: wikipedia

U ponedeljak 28.decembra u 12.30 biće otkrivena restauirana spomen – bista prof.dr Milana Nešića, koja se nalazi na početku keja, kod mosta u Vlasotincu.

Spomenik su pre sedam godina postavili Udruženja potomaka ratnika 1912-1920, SUBNOR i Udruženje Vlasotinčana u Beogradu, uz podršku naslednika Milana Nešića, ali je nedavno oštećen.

Sada je uz pomoć lokalne samouprave nanovo postavljen i uređen prostor oko spomenika. Na ovaj način će ujedno će biti obeležena i pedeseta godišnjca od smrti Milana Nešića.

Ponovnom otkrivanju biste prisustvovaće i naslednici Milana Nešića, hidroinženjera, graditelja vlasotinačkog keja, gradonačelnika Beograda, profesora i dekana Tehnološkog fakulteta u Beogradu, nadzornog organa gradnje brane na Vlasinskom jezeru.

Njegov otac Lazar bio je sreski načelnik u Vlasotincu, gde je Milan završio osnovno školovanje, a kasnije dostigao najviše akademske titule. Rado se je vraćao u Vlasotince, gde su mu živele dve sestre, Emilija i Mirjana. Stariji Vlasotinčani ga pamte kao strasnog ribolovca, koji im je „iz velikog sveta“ donosio pribore za pecanje, a on je najviše voleo da lovi rakove, u rukavcima tada bistre Vlasine  i u Čarobnoj dolini.

Check Also

Mateja Trajković učenik škole „Rade Metalac“ uz pomoć novog alata, vršiće popravke i održavanje električnih uređaja, u domovima u Bojniku i Leskovcu

Sandra Gerginov, Mateja Trajković i Teodora Šuleić, učenici srednjih stručnih škola iz Vranja, Leskovca i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.