Home / DRUŠTVO / Rekonstruiše se pružni prelaz ispred Brestovca, do koga se danas stiže alternativnim pravcima
hotel bell

Rekonstruiše se pružni prelaz ispred Brestovca, do koga se danas stiže alternativnim pravcima

Sredstva za rekonstrukciju, u iznosu od 2,5 miliona dinara, obezbedili su zajednički preduzeća “Infrastrukture železnice“ i “Putevi Srbije“.

Radovi su počeli jutros i, prema planu, trebalo bi da budu završeni do večeras, a gradonačelnik Goran Cvetanović, koji je obišao lice mesta, veruje da će, već od večeras, pružni prelaz biti u funkciji, jer je izvođač angažovao maksimalan broj ljudi i mašina:

– U međuvremenu se saobraćaj odvija alternativnim pravcem Brestovac-Zaplanjska Toponica-Grdanica-Razgojna- Brejanovce-Pečenjevce. Današnji radovi su dokaz dobre komunikacije između lokalne samouprave i republičkih preduzeća. Ukazali smo im na problem, u pogledu bezbednosti i oštećenja prelaza, a ona su reagovala najbrže moguće. Železnice su u proteklom periodu rekonstruisale pet pružnih prelaza na teritoriji našeg grada, a preostalo je da se zvrši i ovaj, na regionalnom putu Niš-Leskovac.

Stari pragovi su demontirani i biće zamenjeni novim, planirane su i nove šine, a prelaz će biti asfaltiran, kao i prilazi ka njemu, u ukupnoj površini od oko 3oo kvadratnih metara.

Upitan da li zna za probleme sa pružnim prelazom ka Bogojevcu, Ivan Stević iz “Infrastruktura železnice“ kaže da su, što se tiče građevinskog dela posla, svi prelazi završeni, ali oprema, signalizacija i ostali uređaji, do sada nisu remontovani. On je najavio da bi, sa najavljenom rekonstrukcijom pruge, trebalo da dođe i nova elektronska oprema.

Da se na pomenutom prelazu često dešavaju incidenti, jer rampa ne funkcioniše kako treba, čime je bezbednost učesnika u saobraćaju ugrožena, slaže se i gradonačelnik Cvetanović, koji je, kaže, odavno inicirao rešavanje problema, te veruje u pozitivan ishod.

Meštani Lipovice zamerku su stavili na preglednost pružnog prelaza, jer je od grmlja i divljeg drveća očišćeno samo nekoliko metara, tik uz njega.

– Situacija je još gora u Lipovici, jer oko pruge ima toliko divljeg šiblja, pa bukvalno ulazi u prozore vagona. Kad krenem traktorom preko pruge, i da nema znaka stop, morate da se zaustavite, jer se ne vidi ništa na pola mestra od vas. Preglednost je nikakva, a svi koje smo kontaktirali, prebacuju odgovornost jedni na druge, kaže Lazar Đorđević.

Tako je bilo i danas, pa su se Železnice i Putevi ogradili, uz objašnjenje da je njihova briga prostor tik uz prelaz, a da duž pruge ne mogu da intervenišu, jer se radi o privatnim parcelama.

Check Also

Hrabri Leskovčani namučili velikog favorita: Dubočica – Partizan 0:1

Fudbaleri Dubočice nisu uspeli da naprave novo iznenađenje u Kupu Srbije koje bi se graničilo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *