Realizacija prolećne kampanje leskovačkog Muzeja: Istraživanje praistorijskog lokaliteta Svinjarička Čuka

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Od 11. do 22. marta 2024. godine, u Narodnom muzeju u Leskovcu, u toku je realizacija prolećne
kampanje projekta istraživanje praistorijskog lokaliteta Svinjarička Čuka u selu Štulac, kod Lebana.

U pitanju je međunarodna saradnja tri institucije: Austrijskog Arheološkog Instituta u Beču (Austrija), na čelu sa dr Barbarom Horejš, Arheološkog Instituta u Beogradu, na čelu sa dr Aleksandrom Bulatovićem i Narodnog muzeja u Leskovcu, sa višim kustosom Vladimirom Stevanovićem, rukovaocem Praistorijske zbirke muzeja. Tokom navedenog perioda, stručnjaci iz navedenih institucija će raditi na obradi i dokumentaciji arheološkog materijala prikupljenog sa sistematskih arheoloških iskopavanja na lokalitetu Svinjarička Čuka, prethodnih godina.

Dodatnom i daljom obradom ovog materijala, predmeti i podaci dobijeni tokom arheoloških istraživanja će se naći u novim naučnim publikacijama i doneti novo svetlo u stručnoj i široj javnosti o životu u praistoriji unutar Leskovačke kotline, ali i centralnog Balkana.

Takođe, cilj ovogodišnje kampanje je priprema za prezentaciju materijala sa lokaliteta široj javnosti u 2025. godini, koja je na nivou Republike Srbije predviđena za Godinu Arheologije.

Check Also

U nedelju u Leskovcu bez uputa i termina: decu će pregledati fizijatri, za odrasle pregledi pulmologa i krvna slika, tumor markeri i provera hormona štitne žlezde

I ove nedelje u Leskovcu će biti organizovani besplatni lekarski pregledi i analize krvi bez …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *