Home / DOGAĐAJI / Različitost nas ujedinjuje: Beogradski gimnazijalci u poseti Vlasotincu
hotel bell

Različitost nas ujedinjuje: Beogradski gimnazijalci u poseti Vlasotincu

U okviru Projekta „Različitosti nas ujedinjuju“ Evropskog pokreta Srbije u toku je interkulturalna razmena između Pete beogradske gimnazije i Tehničke škole u Vlasotincu.

Poseta beogradskih profesora i đaka organizovana je od 3. do 5. oktobra, počela je upoznavanjem učesnika i učesnica, a nastavljena na radionicama o običajima i tradiciji slavljenja slave u našem kraju.

Tokom vežbanja lokalnog dijalekta, grupa se oprobala u kazivanju stihova na vlasotinačkom govoru. Nakon obilaska Tehničke škole i njenih radionica, gosti su se oprobali u zidanju na poligonu za obuku građevinskih radnika.
Predviđeno je i vreme za turistički obilazak Vlasotinca i projekciju filma na lokalnom dijalektu „Vlasotinačko vino leči sve“, koji su snimili učenici Tehničke škole.

Radionica „Evropski interkulturalna čas“ o zanimljivostima o zemljama članicama EU bila je takmičarskog karaktera, pa su na kraju podeljene i nagrade za najkreativnije prezentacije. Sve radionice ove razmene bile su praćene i podržane glumačkim, pevačkim i kreativnim darom grupe maturanata Tehničke škole sa smera tehničar mehatronike, koji su doprineli još većem uspehu celokupnog druženja.

„Pokazalo se da su mladi iz Beograda i Vlasotinca u mnogo čemu slični, a u nečemu i vrlo različiti. I jedni i drugi su znatiželjni i otvoreni da upoznaju, prihvate i poštuju različitosti koje postoje među ljudima u pogledu kulture, tradicije, običaja, govora… Različitosti nas jačaju i zaista ujedinjuju“, kaže direktor Milivoje Đorđević, direktor Tehničke škole.

Ovu razmenu koordinisali su udruženje „Mladima na dar“ iz Vlasotinca, CEDEM – Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih , Tehnička škola Vlasotince i Peta beogradska gimnazija.

Check Also

Korona presek: U poslednja 24 sata još 76 osoba pozitivno na koronu

Prema poslednjim podacima ZZJZ Leskovac od 538 testiranih u poslednja 24 sata u Jablaničkom okrugu, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *