hotel bell

Raspisan Javni poziv u visini od 600 miliona dinara za razvoj ženskog preduzetništva

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije raspisalo je danas javni poziv u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini, kojim je opredeljeno 600 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji po ovlašćenju predsednice Vlade preuzima ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra, naveo je da je cilj programa pružanje podrške osnivanju i daljem razvoju ženskog preduzetništva.

Sistemskom podrškom ženskom preduzetništvu podstičemo jačanje sektora malih i srednjih preduzeća, koji je kičma razvoja naše privrede i čiji je napredak prioritet svake ekonomije, naglasio je potpredsednik Vlade.

On je rekao da je iznos sredstava za sprovođenje ovog programa čak šest puta veći u odnosu na prethodnu godinu, dodavši da podrška preduzetnicama predstavlja kombinaciju 40 odsto bespovratnih sredstava i 60 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj, kao i po 50 odsto bespovratnih sredstava i povoljnog kredita ovog fonda za privredne subjekte koji posluju u manje razvijenim opštinama razvrstanim u treću ili četvrtu grupu razvijenosti.

Sredstva su namenjena za nabavku opreme, transportnih sredstava potrebnih za obavljanje delatnosti, tekuće održavanje i adaptaciju poslovnog i/ili proizvodnog prostora, a 25 odsto sredstava može biti upotrebljeno za operativne troškove.

Maksimalni iznos kreditnih i bespovratnih sredstava za koje preduzetnice mogu da konkurišu jeste šest miliona dinara, odnosno 12 miliona dinara za preduzetnice registrovane pre 2021. godine koje zapošljavaju najmanje pet zaposlenih na dan 31. decembra 2022, a koje dodatno mogu konkurisati i za kupovinu poslovnog ili proizvodnog prostora.

Programe podrške ženskom preduzetništvu Ministarstvo privrede i Fond za razvoj uspešno sprovode od 2021. godine.

Žene preduzetnice, koje konkurišu za sredstva, mogu da se obrate akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama kako bi im se pružila besplatna savetodavna i tehnička pomoć u vezi sa javnim pozivom, a početnicama je na raspolaganju i besplatna obuka za započinjanje poslovanja (https://preduzetnistvo.gov.rs/mapa/).

Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, a sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu da pronađu na portalu preduzetništva www.preduzetnistvo.gov.rs, kao i na sajtu Ministarstva privrede www.privreda.gov.rs i Fonda za razvoj: www.fondzarazvoj.gov.rs.

Check Also

U ponedeljak kreće prijava za upis mališana u leskovačke vrtiće

Predškolska ustanova “Vukica Mitrović” raspisala je Javni konkurs za prijem dece na celodnevni boravak uPU …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *