Početna / DRUŠTVO / Prvog aprila u Srbiji aktivno 1.813 stečajeva, nakon što je Agencija obustavila i zaključila 6,2 hiljade postupaka
hotel bell

Prvog aprila u Srbiji aktivno 1.813 stečajeva, nakon što je Agencija obustavila i zaključila 6,2 hiljade postupaka

Tačka je stavljena na sudbinu brojnih preduzeća, od kojih su neka u stečaju duže od 25 godina. Takođe je, u prva tri meseca, postupak otvoren nad novih 69 privrednih subjekata

Izuzimajući stečajne postupke po Zakonu o prinudnom poravnanju, stečaju i likvidaciji , Agencija za osiguranje depozita, saopštila je da je u Srbiji, 1.aprila 2021. godine bilo aktivno 1.813 aktivnih stečajnih postupaka.

Zaključno sa 3o.-im martom, obustavljeno je 735, a zaključen 5.481 postupak. Prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, Ukupno prosečno vreme trajanja aktivnih, zaključenih i obustavljenih postupaka je 3 godine i 21 dan.

Privredni sud u Leskovcu, od koga su do sada pokrenuta 232 stečaja, obustavio je 2o postupaka ,među kojima i nadstečajnim “metuzalemima“, kao što su ITP, Inkol, Trgovina Vučje i sličnih. Pojedini su u stečaju više od 25 godina. I među privrednim subjektima nad kojima je postupak zaključen ima gotovo zaboravljenih, kao što su Zevelon, Nev prom, Moravka.

Inače, najviše stečajnih postupaka traje do dve godine, slede potom oni sa trajanjem od 3-6 godina, potom stečaji koji je završe u roku od 2-3 godine. Na listi nastarijih su 553 postupka (od 9-12 godina), 55 (od 12-15) i čak 44 koji traju od 15 do 23 godine.

U 2021., Privredni sud Leskovac nije pokrenuo nijedan postupak, prošle godine 5.

Agencija za osiguranje depozita saopštila je i da je od januara do aprila, pokrenuto 69 novih stečaja na teritoriji Republike Srbije.

Pogledaj takodje

Leskovčani odu u Niš u kupovinu a vrate se vakcinisani

Foto:facebook dragan asotirovski Za nekoliko dana u tržnim centrima širom Srbije vakcinisano je 6.000 ljudi, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *