Home / Opštine / Bujanovac / Prosvetna saradnja Srbije i Albanije: Prevod udžbenika na srpski i albanski
hotel bell

Prosvetna saradnja Srbije i Albanije: Prevod udžbenika na srpski i albanski

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević sastao se u Bujanovcu sa ministarkom obrazovanja, sporta i omladine Republike Albanije Besom Šahini sa kojom je razgovarao o unapređenju prosvetne saradnje dve države.

Ministar Šarčević istakao je da je na sastanku bilo reči o poboljšanju uslova za učenje srpske manjine u Albaniji.

„Tim povodom posetiću Tiranu i Skadar gde živi najveći broj građana srpske nacionalnosti. Koliko sam upoznat u Albaniji je u pripremi zakon koji će im omogućiti da se izjasne na kom jeziku žele da slušaju nastavu, rekao je ministar.

Šarčević je ocenio da je to veoma dobar način da se našim građanima koji žive van matice približe reforme u srpskom obrazovanju. On je dodao i da je dogovoreno da se formiraju radni timovi u Srbiji i Albaniji čiji je cilj da se na albanski jezik prevede što više udžbenika za prvi, drugi, peti i šesti razred osnovne škole, koji su reformisani.

„Dogovorili smo se oko udžbenika za albansku zajednicu na jugu Srbije. Prevod će raditi stručnjaci iz Tirane i sa Filološkog fakulteta u Beogradu, naveo je Šarčević.

On je dodao da kada je reč o prirodnim naukama, Albanija i Srbija rade po sličnom kurikulumu.

Ministarka Besa Šahini ocenila je da je kroz obrazovanje važno izgraditi osnovne veštine koje će biti korisne ne samo za dalje školovanje već i za život uopšte.

„Želimo da naša omladina ima dobro osnovno znanje, ali i o nauci i digitalnim kompetencijama kako na maternjem tako i na drugim jezicima – navela je Šahini.

Ona je dodala da se sa ministrom Šarčevićem saglasila da je neophodno da se poboljšaju znanja i veštine učenika u osnovnim školama i naglasila da je Albanija spremna da ponudi svoje znanje, eksperte i literaturu kako bi se postigao taj zajednički cilj u obrazovanju.

Ministri prosvete dve države, predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković i predstavnici lokalne samouprave obišli su i OŠ „Desanka Maksimović“ u Biljači.

Check Also

Početak velikog projekta: Rušenjem trotoara kod Hemijske škole, ozvaničen start rehabilitacije puta ka Vučju

Kao što je Dnevnik juga već pisao, ova značajna saobraćajnica biće rekonstruisana fazno, a prva …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *