Program za unapređenje položaja mladih u opštini Vlasotince

Opšina Vlasotince u fazi je izrade Lokalnog plana za unapređenje položaja mladih u ovoj opštini. Tim povodom danas je organizovan štand u centru ove varoši, koji je imao za cilj da okupi što više mladih kako bi i oni bili uključeni u izradu plana.

“Ja kao predsednik Radne grupe za izradu Lokalnog akcionog plana mogu reći daje izrada LAP-a za mlade podržana od strane Nemačke razvojne saradnje u Srbiji, konkretno od strane projekta Perspektive za mlade u ruralnim sredinama, koji sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine. U okviru ovog projekta dobili smo mentorsku podršku. Cilj ove podrške je da naš LAP bude u skladu sa ciljevima Nacionalne Strategije za mlade koju je usvojila Vlada Republike Srbije. Da bi ovaj Plan odgovorio realnim potrebama mladih, neophodno je da se sto veći broj mladih uključi u njegovu izradu. Već je oko 150
mladih učenika i učenica srednjih škola popunilo upitnik, ali želimo da čujemo glas i drugih mladih iz Vlasotinca – mladih poljoprivrednika, roditelja, studenata, zaposlenih. Upravo zbog toga smo organizovali danas štand ovde ispred Opštine Vlasotince kako bi svi mladi mogli da doprinesu izradi
Lokalnog akcionog plana i popunjavanjem upitnika iskažu svoje mišljenje i pomognu da se u narednom periodu u Opštini Vlasotince organizuju aktivnosti po meri mladih -rekao je Dragiša Miljković član Opštinskog veća.

U okviru istog projekta, uz podršku Nemačke razvojne saradnje, već drugu godinu za redom, neformalne grupe mladih osmišljavaju i sprovode inicijative na različite teme: od sportskih, preko ekoloških do obrazovnih. Kroz ove inicijative se stvaraju novi mladi lideri i liderke, mladi jačaju svoje samopouzdanje i doprinose svojoj zajednici, aktivirajući celokupno društvo oko sebe.

“Mladi svaki dan dokazuju da su pokretači dobrih i pozitivnih promena, a ne pasivni posmatrači u svojoj zajednici. Lokalni akcioni plan će pomoći da se glas mladih čuje i da se u narednom periodu organizuju aktivnosti za unapređenje kvaliteta života mladih -rekao je Milan Ranđelović član Opštinskog veća i član Upravnog odbora fondacije Ana i Vlade Divac.

Check Also

U petak počinje “Paradajz fest” (Program)

U periodu od 19. do 21. jula 2024. godine u opštini Lebane održava se manifestacija …