Preporuke IZJZ Srbije područjima ugroženim poplavama – vanredna situacija

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Dana 06.07.2023.godine odlukom Štaba za vanredne situacije grada Leskovca donešena je Odluka o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije grada Leskovca u naseljenim mestima: Pečenjevce, Čekmin, Lipovica, Podrimce, Dušanovo, Belanovce i Karađorđevac, zbog elementarne nepogode nastale usled obilnih kišnih padavina, poplava i pojave bujičnih voda u cilju preduzimanja hitnih i operativnih mera zaštite i spasavanja.

Obaveštavaju se građani na svim ugroženim područjima da prate preporuke Instituta za javno
zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”:

U cilju sprečavanja pojave crevnih zaraznih bolesti u toku poplavnog talasa predlažu se sledeće
mere:

  • U slučaju pojave zamućenja vode i promene boje vode za piće preporuka je da se takva
    voda ne koristi za piće, pripremanje hrane i ličnu higijenu, već da se u toj situaciji koriste
    kontrolisani izvori vodosnabdevanja (cisterne i flaširana voda).
  • U slučaju da se vodosnabdevanje vrši iz individualnih vodnih objekata (bunari, lokalni
    vodovodi, škole sa individualnim vodosnabdevanjem) preporuka je da se ukoliko ne
    postoji laboratorijska potvrda o higijenskoj ispravnosti vode za piće takva voda ne koristi
    za piće, već da se u što kraćem roku izvrši lavboratorijsko ispitivanje.
  • Ukoliko se voda skladišti u kućnim uslovima za piće i pripremu namirnica preporuka je
    da se to čini u ambalažama manje zapremine (do 2l) i voda iskoristi u što kraćem roku uz
    poštovanje mera higijene.
  • Pojačati kontrolu sanitarno-higijenskih uslova prostorija, opreme, pribora i zdsravstvenog
    stanja osoblja koje radi na pripremi hrane u restoranima društvene ishrane, obdaništima i
    školama.
  • Pojačati kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica.
  • Aktivirati objekte koji su određeni za javnu ishranu u slučaju vanredne situacije i
    evakuacije stanovništva iz svojih domova
  • Ne koristiti lako kvarljive hranljive namirnice (meso, mleko i jaja, sveže voće i povrće),
    već konzervirane namirnice, termički obrađeno povrće, suvo voće, konditorske proizvode.
  • Sve namirnice koje bi mogle da dođu u kontakt sa vlagom držati u staklenim i metalnim
    dobro zatvorenim posudama.
  • Sve namirnice koje su došle u kontakt sa vodom iz poplavnog talasa (poplavljeni frižideri,
    zamrzivači, ostave) ni u kom slučaju ne koristiti za ishranu.
  • Uz sve navedene mere neophodna je striktna higijena ruku posebno pri pripremi i
    konzumiranju hrane
  • U slučaju pojave simptoma kao što su mučnina, povraćanje, proliv, povišena temperatura
    obavezno se javiti lekaru.

Institut za javno zdravlje Srbije daje preporuke i za postupanje nakon povlačenja vode:

  • Nakon povlačenja vode potrebno je izvršiti dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju na
    području koje je bilo ugroženo poplavama (sve površine u domaćinstvima i prostorima od
    javnog značaja koje su bile u kontaktu sa poplavnom vodom). Ove postupke poveriti
    stručnom osoblju ili ukoliko okolnosti zahtevaju da se ovi postupci obave samostalno,
    poštovati strogo uputstva za primenu hemijskih sredstava ili savet stručnog lica.
  • Držati decu dalje od travnatih površina koje su bile poplavljene nedelju dana od dana
    povlačenja vode.
  • U slučaju pojave plesni u zatvorenom prostoru (stanovi, kuće i drugi objekti) zatražiti
    stručnu pomoć.
  • Prilikom čišćenja, potrebno je nositi nepromočive rukavice i gumene čizme i, ukoliko u
    toku čišćenja dolazi do prskanja vodom, nositi i kecelju i zaštitne naočare i masku za lice,
    ako je to moguće.
  • U toku čišćenja, ne mešati izbeljivače i deterdžente, zbog rizika za nastanak opasnih
    isparenja.
  • Ne dozvoliti deci da se igraju sa zagađenim igračkama. Igračke bi trebalo oprati u toploj
    vodi (60 °C) sa deterdžentom.
  • Očistiti sve kuhinjske aparate i stvari iz kuhinjskih elemenata koje su došle u kontakt sa
    poplavnom vodom.
  • Oprati svu odeću kontaminiranu kanalizacionom (otpadnom) vodom, pojedinačno u toploj
    vodi (60 °C) sa deterdžentom.
    Hrana, priprema hrane i lična higijena
  • Temeljno oprati ruke posle svakog čišćenja, i uvek pre jela ili pre pripreme hrane.
  • Nakon kontakta sa zagađenom vodom ili zemljištem, okupati se ili istuširati, i, očistiti
    eventualne rane, odeću i lične stvari.
  • Ukoliko postoje zalihe pijaće vode ne upotrebljavati dok se voda predhodno ne prokuva u
    trajanju od 15 minuta ili hlorisati na adekvatan način uz stručnu podršku.
  • Ukoliko se vodosnabdevanje vrši iz individualnih vodnih objekata (bunari, lokalni
    vodovodi, škole sa individualnim vodosnabdevanjem), gde je prisutno zamućenje vode
    takvu vodu ne upotrebljavati za piće i pripremu namirnica do saniranja i potvrde da je
    voda higijenski ispravna.
  • Za saniranje indivividualnog vodnog objekta zatražiti stručnu pomoć u institutima i
    zavodima za javno zdravlje.
  • Ukoliko se vodosnabdevanje vrši iz individualnih vodnih objekata (bunari, lokalni
    vodovodi, škole sa individualnim vodosnabdevanjem) gde nisu prisutne vidljive promene
    vode (boja, ukus i miris) preporuka je da se voda dezinfikuje uz stručnu pomoć ili savet
    instituta i zavoda za javno zdravlje.
  • Sve namirnice koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa (poplavljeni frižideri,
    zamrzivači, ostave) ni u kom slučaju ne koristiti za ishranu.
  • Preduzeti dodatne mere predostrožnosti pri pripremi namirnica što podrazumeva temeljnu
    termičku obradu hranljivih namirnica životinjskog porekla (meso, jaja, mleko), a voće i
    povrće koje se koristi u sirovom obliku oprati u mlakoj vodi, očistiti, ponovo oprati i
    termiči obraditi.
    U slučaju pojave bilo kog poremećaja zdravlja obratiti se najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Check Also

Obeležavanje Svetskog dana Crvenog krsta i Crvenog polumeseca: “Sačuvajmo humanost”

8. maja svake godine širom sveta obeležava se Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *