Home / DRUŠTVO / Premijerka Ana Brnabić obišla bolnicu, Postrojenje u Bogojevcu i radove na Bulevaru
hotel bell

Premijerka Ana Brnabić obišla bolnicu, Postrojenje u Bogojevcu i radove na Bulevaru

Dvodnevnu posetu Jablaničkom okrugu, predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić nastavila je danas u Leskovcu. Obišla je Opštu bolnicu u rekonstrukciji, Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu,koje se nalazi u fazi probnog rada i Bulevar Nikole Pašića, za čiju rekonstrukciju država izdvaja značajna sredstva.

– Ovo izgleda impresivno, a verujem da će, nakon rekonstrukcije unutrašnjosti i nabavke nove opreme, to, pored četiri klinička centra, svakako biti jedna od najmodernijih zdravstvenih ustanova u Srbiji. Znam da ka njoj, kad je u pitanju sekundarda zdravstvena zaštita, gravitira nekoliko stotina hiljada ljudi, zbog čega mora infrastrukturno, kadrovski i tehnološki mora biti kompletno opremljena. Drago mi je što je 2018. godine, kada sam i boravila ovde tim povodom, rekonstruisano Infektivno odeljenje, jer se pokazalo koliko nam je to značilo tokom pandemije.

Na pitanje premijerke, kakva je situacija sa stručnim kadrovima u Opštoj bolnici, direktor Nebojša Dimitrijević je istakao da je poslednjih godina u toj ustanovi zaposleno 68 lekara i da svi koji dobiju posao, odmah odlaze na specijalizaciju. Na doškolavanju je trenutno 60 mladih medicinskih stručnjaka.

– Trenutno nemamo problema sa kadrovima. Pokušavamo da vakum, nastao u jednom periodu popunimo, a već se prvi mladi lekari vraćaju sa specijalizacija. Vrlo nam je značajna i kampanja zapošljavanja doktora sa visokim prosekom i najkvalitetnijih tehničara, tek izašlih iz škole. Oni su odmah ušli u kovid bolnicu i odlično su se snašli. Oni su imali nesreću da karijere započnu tokom pandemije, ali istovremeno i sreću, jer će im rad pod otežanim uslovima, pružiti nemerljivo iskustvo.

Direktor Dimitrijević je premijerku obavestio i o ukidanju ili značajnom smanjenju listi čekanja na pojedine intervencije:

– Operativa se radi maksimalno. Nismo ni imali listu za protezu kolena, ali znamo da sada niko ne čeka na takvu operaciju. Takođe, skidanje katarakte, takođe više ne postoji lista. Radimo svaki dan, intervencije zakazujemo i vikendom, da bismo nadoknadili izgubljeno i posvetili se non kovid pacijentima, koji su bili značajno zapostavljeni.

U okviru projekta “Milijardu evra za zdravstvene ustanove“, država želi da rekonstruiše i osavremeni bolnice i domove zdravlja, dodala je premijerka:

– Odličan posao radimo, a pri tom tu mislim i na novoizgrađene kovid bolnice, jer su nam ti povećani kapaciteti omogućili da bezbolnije prođemo kroz pandemiju. Što se tiče Jablaničkog okruga, završili smo prvu fazu na domovima zdravlja u Lebanu i Medveđi, a za Bojnik očekujemo uskoro raspisivanje javne nabavke. Što se tiče ostalih, nastavljamo sa rekonstrukcijom i nabavkom opreme, tako da nam zdravstvene ustanove budu ne samo infrastrukturno uslovne, već i tehnički i tehnološki najsavremenije opremljene.

U nastavku posete Leskovcu, predsednica Vlade je obišla Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu, a potom i radove na rekonstrukciji Bulevara Nikole Pašića i izgradnji obilaznice oko Leskovca.

Check Also

Večeras u Leskovcu počinju susreti “Joakim Vujić“

Festival koji nosi ime pionira srpskog pozorišta, Joakima Vujića, održava se po 57. put, a …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *