Početna / KULTURA / Predstavljena nova stalna postavka Spomen sobe Muzej kuće Bore Stankovića
hotel bell

Predstavljena nova stalna postavka Spomen sobe Muzej kuće Bore Stankovića

Novo ruho Muzej kuće – Osavremenjavanje stalne postavke Spomen sobe Muzej kuće Bore Stankovića u Vranju“ naziv je postavke koja je u okviru obeležavanja Dana Grada, prikazana je javnosti.

Ova postavka realizovana je u okviru istoimenog projekta koji je finansiran sredstvima dodeljenim na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Vlade RS iz oblasti muzejskog nasleđa u 2019. godini. Zahvaljujući ovim sredstvima Muzej je uspeo na jedan savremeniji način da predstavi postavku ličnih predmeta našeg slavnog pisca. Pozdravljajući prisutne u ime rukovodstva, gradska većnica Zorica Jović istakla je značaj očuvanja kulturnog nasleđa koje je između ostalog, oličeno u liku i delu Borisava Stankovića.

,,Zaposleni u Narodnom muzeju koji brinu i o Muzej kući slavnog pisca mnogo ulažu u očuvanje onoga što nam znači, a to su istorija, tradicija i kultura. Bora Stanković je svojim delima predstavio Vranje na najbolji mogući način, predstavio ljude, običaje, ali i doprineo očuvanju našeg dijalekta. Zato smo se mi kroz projekte koje smo realizovali potrudili da se rekonstruiše i njegova kuća, ali i postavka originalnih eksponata. Ništa od ovoga ne bi bilo realizovano da nismo imali podršku Ministarstva kulture, republičke Vlade i predsednika Aleksandra Vučića’’, rekla je Zorica Jović.

Direktor Narodnog muzeja u Vranju Saša Stamenković, naglasio je da je Muzej kuća od danas u novom ruhu, nakon pola veka postojanja.

,, U protekle tri godine Narodni muzej Vranje i Muzej kuća Bore Stankovića su uz pomoć grada Vranja i njenog rukovodstva na čelu sa dr Slobodanom Milenkovićem, i uz svesrdnu pomoć resornog Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije realizovali više projekata u cilju očuvanja ovog kompleksa Muzej kuće. U 2017. godini Ministartvo kulture Republike Srbije na konkursu ,,Gradovi u fokusu’’ je za sanaciju kuće odvojio 5.000.000,oo dinara, a Grad Vranje oko 800.000, oo za rekonstrukciju krova i nabavku specijalne ćeremide. Radovi su završeni tokom 2018. godine kada smo početkom novembra u prisustvu ministra kulture gospodina Vladana Vukosavljevića otvorili Muzej kuću za posetioce’’, podsetio je direktor Stamenković. ,,Projektom “Osavremenjavanje stalne postavke spomen sobe Muzej kuće Bora Stanković u Vranju Muzej je uspeo na jedan savremeniji način da predstavi postavku ličnih predmeta našeg slavnog pisca’’, dodao je Stamenković.

Ovom prilikom direktor Javne biblioteke ,,Bora Stanković’’ , Zoran Najdić, poklonio je jedan od primeraka prvog izdanja ,,Koštane’’ iz 1902. godine, iz legata koje je gradu zaveštao Dragan Mininčić Ciga. Predstavljanju nove postavke prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Nenad Antić, zaposleni u Muzeju, kulturna javnost grada i poštovaoci lika i dela Bore Stankovića.

U programu su učestvovali glumac Dragan Boža Marijanović i interpretator vranjske pesme Branimir Stošić Kace.

Pogledaj takodje

U susret Svetskom danu porodice: U Srbiji i dalje prednjače porodice sa jednim detetom

Foto: Pixabey  Generalna skupština UN je 15. maj proglasila Svetskim danom porodice, kako bi se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *