Početna / DOGAĐAJI / Povodom jubleja u Narodnoj biblioteci organizovan program stručnog predavanja
hotel bell

Povodom jubleja u Narodnoj biblioteci organizovan program stručnog predavanja

U Narodnoj biblioteci “ Radoje Domanović“ u Leskovcu povodom jubileja- 140 godina postojanja i rada prve čitaonice u Leskovcu, danas je organizovana program stručnih predavanja.

Stručni paneli su namenjeni bibliotekarima iz čitave Srbije, a stručna predavanja su pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i grada Leskovca.

Stručni panel otvorile su Vesna Ilić v.d. direktora Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ i Brankica Stamenković, član Gradskog veća.

„Kada se povede danas reč o našem identitetu koji se ogleda kroz legende, tradiciju i istoriju našeg grada, sagledava se jedan savremen grad koji je nastojao da stvori uslove da spoj dva sveta, spoj istorije i modernog, savremenog grada gde Biblioteka dobija trajno na važnosti. Biblioteka u Leskovcu povezuje duhovne oblasti koje se su svesti modernog čoveka dopunjuju u jedinstvenu životnu važnost“ – kazala je Vesna Ilić.

Brankica Stamenković je ovom prilikom istakla da su biblioteke spona između juče i danas, da spajaju ćitaoce i dela koja se u njima nalaze.

„Vraćanje početku jeste uvek najsnažnija i najuzbudljivija opsesija. Sve u tom krugu između juče i danas, između pamćenja i zaborava, između dva stanja duha. Vreme leskovačke Biblioteke zapravo je vreme tihe ozbiljnosti, kada se ideja izrodila u oblik. Ideja je je u tome da je biblioteka ne samo jedan prozor za čitanje, već traganje za oblikom čitanja, koji bi izrazio i život i umetnost, i stvarnost i nauku, u celokupnom ljudskom stvaralaštvu.“

Na samom kraju čestitala je i ostlim bibliotekarima koji slave jubilej ove godine i poželila im da ostanu dosledni u nastojanju da očuvaju našu kulturnu baštinu.

Pogledaj takodje

ŽFK „Vučice“ iz Vučja – ponos i budućnost fudbala i ženskog sporta u leskovačkom kraju

Ženski fudbalski klub „Vučice“ iz Vučja ostvario je veliki uspeh plasmanom na finalni turni Kupa …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *