hotel bell

Povodom dana primirja u Narodnom muzeju projekcija filma „The War To End All Wars – The Movie“

Projekciju filma „The War To End All Wars – The Movie“(„Rat koji će završiti sve ratove – film“) u režiji švedske muzičke grupe „Sabaton“, Leskovčani će moći da pogledaju u subotu, 11.11.2023, na Dan primirja, u Narodnom muzeju u Leskovcu sa početkom od 19 časova.

Pre samog filma biće i kratko predavanje o završetku Prvog svetskog rata – najavljuju iz Narodnog muzeja Leskovac.

„Sabaton“ je švedski rok bend, koji u svojim pesmama obrađuje istorijske teme i događaje. U njihovom radu mesto su pronašle i dve pesme koje obrađuju srpsku istoriju. Prva objavljena je „Last dying breath“ („Do poslednjeg uzdaha“), koja opisuje odbranu Beograda u Prvom svetskom ratu i kontra-napad majora Dragutina Gavrilovića. Druga pesma govori o poznatoj srpskoj junakinji Milunki Savić i ova pesma će se pojaviti u filmu.

Film je animiran, a napravio ga je „Yarnhub Animation Studios Inc“ u trajanju od 67 minuta. U njemu ćete imati priliku da čujete pesme iz poslednjeg albuma „The War To End All Wars“.

Dan primirja-11.11.1918. simbol je stradanja i pobede u Prvom svetskom ratu. U Srbiji obeležavamo ovaj dan u čast vojnim i civilnim žrtvama srpskog naroda koji je u svakom istorijskom vremenu shvatao značaj slobode. Srpski narod srazmerno populaciji podneo je najveći broj žrtva, kako vojnih tako i civilnih. Praznik se obeležava nošenjem Natalijine ramonde koja svoj oblik i naziv duguje istoimenom cvetu. Cvet je dobio naziv po kraljici Nataliji Obrenović i Srbima danas predstavlja simbol stradanja, slobode i
pobede. U 11 časova 11. novembra. 1918. Prvi svetski rat je zvanično bio završen.

Predavači tokom premijere su master istoričari Nikola Petrović i Đorđe Mitrović.

Check Also

U ponedeljak bez struje dve gradske ulice i tri sela

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na rekonstrukciji distributivne elektroenergetske mreže radi unapređenja kvaliteta napajanja električnom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *