Home / DRUŠTVO / POTPISANO: Država u “Zelenoj zoni“ gradi Centar za skladištenje, distribuciju i preradu povrća sa juga Srbije
hotel bell

POTPISANO: Država u “Zelenoj zoni“ gradi Centar za skladištenje, distribuciju i preradu povrća sa juga Srbije

Memorandum o saradnji između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, grada Leskovca, opština Lebane i Vlasotince i novoformiranog Privrednog društva “Povrtari juga“, koja treba da rezultira izgradnjom skladišno-distributivnog i Centra za preradu povrća, potpisali su državni seketar Senad Mahmutović, gradonačelnik Goran Cvetanović, predsednici Ivan Bogdanović i Bratislav Petrović i predstavnik povrtara, Saša Trajković.

Ovo je veliki dan za Jablanički okrug, grad Leskovac i sve poljoprivredne proizvođače iz ovog kraja., ocenio je gradonačelnik Goran Cvetanović:

– Danas smo napravili prvi korak u rešavanju višegodišnjeg problema, koji je pre nekoliko meseci eskalirao. Želim da se zahvalim uvaženom ministru Nedimoviću na inicijativi i trudu, vremenu i energiji koje je uložio u ovaj projekat, jer on predstavlja konkretnu podršku poljoprivrednim proizvođačima i dokaz je da u slozi male stvari rastu, a u neslozi-propadaju i velike. Distributivno-skladišni centar će biti izgrađen u Zelenoj zoni, jer tamo imamo na raspolaganju još oko 50 hektara zemljišta. Tamo već radi “Aptiv“ sa više od 5.000 radnika, uskoro će biti gotov novi distributivni objekat Kompanije “Statovac“, a očekujemo i početak gradnje pogona turske firme “Erenli“. Ono što grad u međuvremenu radi je, takođe, od ne malog značaja za poljoprivrednike, Subvencioniše njihovu proizvodnju, a samo do kraja ove godine, za te namene, obezbeđeno je 46 miliona dinara.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Senad Mahmutović, potpisivanje Memoranduma ocenjuje kao ogroman iskorak u realizaciji projekta, ali o detaljima, vrednosti investicije, infrastruktrunim pojedinostima i rokovima za izgradnju nije mogao da govori:

– Tokom zime, a to je period kada uglavnom nema gradnje, a i period za kratah predah povrtara, utvrdićemo sve detalje. Zato danas nema nagađanja i spekulacija. Ono što mogu da najavim jeste da će u nekoj od narednih faza, skladišno-distributivni centar biti dopunjen pogonom za preradu, što je, takođe, vrlo važno. Širom Srbije, na pijacama kupuje sve manje ljudi. Oni se snabdevaju u marketima, a oni treba da se pune upravo iz Centara kakav želimo da izgradimo. Ministarstvo je, u odnosu na neke prethodne periode, udvostručilo visinu sredstava namenjenih za podršku poljoprivrednim proizvođačima. Svedoci smo da poljoprivreda postaje sve modernija i savremenija. o je proces koji ima razvojni tok, čije pozitivne posledice vidimo kroz brojke. U pandemijskoj 2020. godini smo izvezli poljoprivredne proizvode u vrednosti 4,2 milijarde dinara, što je dvostruko više nego deset godina ranije. Predviđanja su da će ove vrednost izvoza premašiti 5 milijardi.

Dogovor svih potpisnika Memoranduma je da Centar bude izgrađen na Zelenoj zoni u Leskovcu, jer poseduje najbolje infrastrukturne i komunalne uslove, a na gotovo jednakoj je udaljenosti od opština Lebane i Vlasotince. Predsednici, Ivan Bogdanović i Bratislav Petrović iskreno se raduju realizaciji ovog projekta:

Ivan Bogdanović: Ovo će rešiti višegodišnji problem povrtara iz lebanske opštine i čitavog juga Srbije, koji su se, pošto se namuče da proizvedu određene kulture, suočavali svake godine sa padom cena i nedostatkom tržišta, pa je povrće, od koga je trebalo da zarade, završavalo u kontejnerima i na deponijama. U budućem centru, roba za koju trenutno nema interesovanja ili nema odgovarajuću cenu, može da se uskladišti i čekati bolje uslove. Mi smo poljoprivrednike ove godine podržali sa šest, a u narednoj ćemo sa 10 miliona dinara.

Bratislav Petrović: U vlasotinačkoj opštini žive i rade neki od najvećih povrtara u Srbiji. U razgovoru sa njima, svakodnevno čujemo da poljoprivredni proizvođač, osim oko primarne proizvodnje, “razbija glavu“ oko plasmana, cene, čuvanja. U slučaju prezasićenja tržišta, cene padaju, a sve uslove prodaje diktiraju ponuda i tražnja. Ovaj međuopštinski projekat je izuzetno značajan i verujem da će povrtati u narednim godinama povećavati produktivnost, ali i bolje zarađivati.

Check Also

Mišići se uskoro useljavaju u novi dom!

Mića i Tamara Mišić, sa sinovima Mihajlom i Božidarom, zahvaljujući inicijativi i akciji Fondacije “Pokreni …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.