Početna / DRUŠTVO / Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić održala sastanak o dualnom obrazovanju sa direktorima leskovačkih srednjih škola
hotel bell

Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić održala sastanak o dualnom obrazovanju sa direktorima leskovačkih srednjih škola

Danas je u sali Skupštine grada Leskovac održan sastanak pomoćnice ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Gabrijele Grujić i gradonačelnika Leskovca dr Gorana Cvetanovića sa direktorima srednjih škola sa teritorije Grada Leskovca.

Gradonačelnik Leskovca je otvarajući sastanak rekao da na teritoriji Leskovca postoje dve škole koje se nalaze u sistemu dualnog obrazovanja, Škola za tekstil i dizajn i srednja škola u Vučju u kojima 273 učenika u saradnji sa kompanijama realizuju dualno obrazovanje

-Važno je da imamo srednje škole u sistemu dualnog obrazovanja. To našoj deci donosi odgovornost i ozbiljnost, i otvara mogućnost da imamo radnike i stručnjake za razne oblasti. Kompanije koje posluju u našem gradu poseduju uslove da mladima pruže znanja koja su im potrebna za buduće zaposlenje. Jasno je da se usvojeno znanje vrednuje tek onda ako je u praksi primenjivo. Od ovakvog vida obrazovanja benefite ima i kompanija, i pojedinci, i svakako lokalna samouprava. Dualno obrazovanje se pokazuje kao prilika da učenici nauče da primenjuju teorijska znanja koja su stekli tokom školovanja, kao i da steknu radno iskustvo koja će im se pokazati kao značajno u daljem radu i životu. Ovako pripremljeni učenici će laške naći posao i svoje mesto u kompanijama u našem gradu i na taj način ostati ovde i u budućnosti doprinositi još većem prosperitetu našeg grada – rekao je gradnačelnik Leskovca.

Cvetanović je podsetio da Leskovac ima BFC sertifikat za lokalnu samoupravu sa povoljnim poslovnim okružnjem, koji je prvi u Srbiji dobio četvrti put sa procentom ispunjenosti od 96,33% i dodao da se u odnosu na kraj 2012. godine broj nezaposlenih smanjio za 10.566 lica, te sada stopa nezaposlenosti sa 12.566, koliko se trenutno nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, smanjena na 13,38%.

-Kao jedan od osnovnih stubova razvoja društva obrazovanje se nalazilo, nalazi se i nalaziće se u budućnosti uvek visoko na listi naših prioriteta. Kontinuirano ulažemo u obnovu hramova znanja, svake godine povećavamo izdvajanja za ovu oblast i održavamo konstantnu komunikaciju sa prosvetnim radnicima kako bismo se upoznali sa stanjem u školama, njihovim potrebama i eventualnim problemima. Svake godine, na početku prvog i drugog polugodišta imamo sastanak sa direktorima svih škola u Leskovcu i okolini, da bismo rešavali sve što treba na najbolji mogući način. Danas učenici imaju mnogo bolje uslove tokom boravka u školama, a prosvetni radnici bolje uslove za rad. Zato želim da ponovo iskažem zahvalnost Ministarstvu prosvete na Svetosavskoj nagradi, koja je potvrda kvaliteta obrazovanja u Leskovcu. To je nagrada za sve ljude koji se bave obrazovanjem – naglasio je Goran Cvetanović.

Gradonačelnik je danas istakao i da su se prosvetni radnici adaptirali novim uslovima rada zbog pandemije korona virusa i da kvalitet obrazovanja nije opao.

Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja govoreći o važnosti dualnog obrazovanja kazala je:

-Dugo godina u Srbiji nije postojalo vrlo bitno i važno radno vaspitanje. Naučili smo našu decu, stimulisali ih kao roditelji da uče, da stalno stiču teorijska znanja, jer jako je važno. Teorija je majka znanja. Ali, kako da govorimo o kompetenciji i sublimaciji i znanju i veštinama kao jedinstvenom kvalitetu, ako nam kompanije ne otvore vrata. Kompanije su to i uradile. Pokazalo se da su kompanije društveno odgovorne kompanije i da, kada su primile naše mlade na školovanje, pokazali su da im nije bilo bitno da to budu samo učenici koji će se kod njih i zaposliti. Nego su to posmatrali u širem kontekstu, da daju priliku da što veći broj učenika stekne to znanje. „Moja poruka mladim ljudima je, iako želite da odete, sigurna sam da ćete se vratiti, jer Srbija postaje ekonomski moćna zemlja. Svakoga dana dolaze najuglednije kompanije i traže kvalitetne kadrove. Danas možemo govoriti o kvalitetnim kadrovima samo ako imamo dualni model obrazovanja na naš, nacionalni način. Kreirali smo nacionalni model dualnog obrazovanja – kazala je pomoćnik ministra prosvete.

Grujićeva je istakla da su na ozbiljnom zadatku da sve što imaju od znanja i vaspitanja prenesu deci koja se školuju u Srbiji i dodala da je gradonačelnik Cvetanović mnogo dao od sebe.

-Zbog toga je relevantna komisija koja je imala veoma ozbiljne kriterijume donela odluku da gradonačenik Cvetanović Goran dobije Svetosavsku nagradu, veliki ugled i velika čast. Ja mu ovom prilikom čestitam,“ – dodala je i tom prilikom mu uručila prvi primerak njene knjige „Nacionalni model dualnog obrazvovanja: Put u budućnost Srbije“.

Pogledaj takodje

UKIDA SE NAPLATA ROMINGA SA GRČKOM: Ovog leta telefoniranje i poruke sa plaže po ceni lokalnog poziva i SMS-a

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Atini, uoči Ekonomskog foruma Delfi, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *