Početna / DRUŠTVO / Polaganjem venaca obeležena godišnjica bombardovanja Leskovca
hotel bell

Polaganjem venaca obeležena godišnjica bombardovanja Leskovca

Polaganjem venaca na spomenik žrtvama obeležena je godišnjica savezničkog bombardovanja Leskovca.

Savezničko bombardovanje Leskovca dogodilo se 6. septembra 1944. godine, kada je u oblaku dima nestao najveći deo jednog od najrazvijenijih gradova tadašnje Jugoslavije. Porušeno je oko 1.800 objekata među kojima su bili i simboli tadašnjeg Leskovca. Poznata su imena 819 stradalih, ali je njihov broj bio mnogo veći.

Prisutnima se ispred Gradskog odbora SUBNOR-a obratio prof. dr Živan Stojković.

„Sa majkom sam bio u podrumu susedne kuće, otac je bio ranjen i ostao je u našoj kući, a sestra je bila u podrumu kod suseda. Na samo stotinak metara od nas direktnim pogotkom bombe je srušena kuća.Poginulo je preko hiljadu poginulih nedužnih civila, koji su svojim životima platili cenu borbe protiv najvećeg zla u istoriji čovečanstva – fašizma. A samo mesec dana iza brutalnog bombardovanja grada stigla je sloboda plaćena krvlju onih koji su znali da to imperativ opstanka i postojanja. Zato je spomen česma pravi simbol trajanja sa bistrinom vode koja ne prekida nikada svoj tok.

Vence su položile delegacije lokalne samouprave, Vojske Srbije i SUBNOR-a.

Pogledaj takodje

PUTUJETE? ŽELITE DA PROVERITE EFIKASNOST VAKCINE ILI IMUNITET POSLE KORONE? – Testiranje na prisustvo antitela IgG i IgM od ponedeljka u Zavodu za javno zdravlje Leskovac

Od ponedeljka počinje testiranje na prisisustva antitela na lični zahtev u Zavod za javno zdravlje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *