Home / DRUŠTVO / PODRŠKA PORODICAMA SA TROJE I VIŠE DECE: Leskovac od danas deo „Pokreta za decu tri plus“
hotel bell

PODRŠKA PORODICAMA SA TROJE I VIŠE DECE: Leskovac od danas deo „Pokreta za decu tri plus“

Leskovac se danas pridružio lokalnim samoupravama koje su deo programa „Tri plus“ koji označava podršku porodicama sa troje i više dece,

Ugovor o realizaciji ovog projekta potpisali su danas zamenica gradonačelnika Ana Janković Stojanović i Vladica Gavrilović, predsednik Udruženja „Tri plus“.

-Leskovac već sprovodi čitav mera u okviru populacione politike, a među kojima su jednokratna pomoć za porodilje u iznosu od 10 hiljada za zaposlene i 20 hiljada za nezaposlene porodilje, vaučeri za deset prvorođenih beba u godini u iznosu od 20 hiljada dinara, naknada za udžbenike za sve učenike prvog razreda na teritoriji grada Leskovca, i za sve učenike čije su porodice korisnici socijalne pomoći, subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima i finansiranje postupka vantelesne oplodnje. U okviru programske aktivnosti Podrška deci i porodicama sa decom u planu za 2021. godine je suma od 30 miliona i 900 hiljada dinara. Pored navedenih mera novine u populacionoj politici su obezbeđivanje auto sedišta za svu decu rođenu u 2021. godini na teritoriji grada Leskovca, isplanirana suma za ovu namenu je 10 miliona dinara i pristupanje ,,Pokretu za decu tri plus“. Tokom 2020. godine u porodilišu Opšte bolnice Leskovac je ukupno rođeno 1558 beba, dok je na teritoriji Leskovca rođeno 997 beba i to neznatno više devojčica nego dečaka. 2017. godine treće dete rodile su 92 žene, a 2018. čak 170. Četvrto dete 2017. godine rodilo je 20 žena, 2018. 48, a peto 2017. 10, a 2018. 11 žena. Dakle, zvanični podaci pokazuju da se u našem gradu povećava broj majki koje rađaju treće,četvrto, ali i peto dete pa se tako prethodne 2020. godine u Leskovcu rodila 191 beba u višečlanim porodicama – rekla je zamenica gradonačelnika Leskovca Ana Janković Stojanović.

-Veoma smo srećni što smo danas u Leskovcu, srećni smo što ćemo raditi i sarađivati sa divnim mladim timom gradonačelnika koji nam pokazuje da je Srbija i Leskovac danas na dobrom putu. Naš osnovni cilj je borba za natalitet jer se nažalost rađa sve manje dece, a svetska pošast korona virus je uslovila da taj broj bude manji jer je naš protivnik ozbiljan, bela kuga. Da bismo to sprečili neophodno je da od ukupnog broja porodica 45% bude sa troje dece. Sa tom željom smo 2017. godine oformili ovaj pokret kao jedan od načina da probudimo svest kod građana. Nije toliko bitno da ostvare uštedu osnovni cilj je da se iskaže poštovanje prema porodicama sa troje i više dece. Siguran sam da ćemo uspeti u timu sa gradom Leskovcem i čitavom državom jer su mere populacione politike sve povoljnije. A dobijanjem ponosne kartice roditelji, a posebno majke, sa troje i više dece će moći da ostvare brojne popuste, s tim što je potrebno da i lokalni privrednici pristupe članstvu i daju svoj doprinos povećanju nataliteta – rekao je Vladica Gavrilović, predsednik udruženja građana „Pokret za decu tri plus“.

Check Also

USPELI SMO – Kupljena kuća porodici Stanković iz Donje Slatine!

Humanitarna organizacija „Pokreni život“ uspela je da prikupi 12.000 evra za kupovinu kuće porodici Stanković, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *