Home / DOGAĐAJI / Počeo sa radom novi rendtgen aparat u DZ Vlasotince, predsednik opštine zahvalio građanima na strpljenju
hotel bell

Počeo sa radom novi rendtgen aparat u DZ Vlasotince, predsednik opštine zahvalio građanima na strpljenju

Posle nešto više od mesec dana, pacijenti iz Vlasotinca mogu ponovo da obave neophodna dijagnostička snimanja na rendtgen aparatu u ovdašnjem Domu zdravlja.

U pitanju je savremeni digitalni uređaj, vredan 12 miliona dinara, za koji su zaposleni morali da prođu novu obuku i dobiju licence, a Direktorat za nuklearnu i radijacionu bezbednost Srbije, posle svih procedura jutros je poslao saglasnost za početak rada aparata.

-Svi pacijenti kojima je rendtgen snimanje neophodno od danas više neće ići u Leskovac. Zahvaljujem građanima na strpljenju i Ministarstvu zdravlja na novom aparatu. Radili smo najbrže što smo mogli. Apelujem na sve da poštujemo preporučene epidemiološke mere – rekao je predsednik opštine i komandant Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince Bratislav Petrović.

Prethodni aparat bio star 30 godina, na njemu je 2008.godine promenjena cev, ali se poslednjih meseci često kvario.

-Dom zdravlja je učestvovao na konkursu resornog ministarstva u januaru ove godine i dobio novi rendtgen aparat, ali se zbog kovida 19 kasnilo sa procedurama. Nakon kvara na starom aparatu, ubrzan je proces nabavke novog. U narednom periodu moći ćemo mnogo bolje i kvalitetnije da pružimo građanima ovu uslugu jer je reč o aparatu novije generacije – rekla je direktor Doma zdravlja Milena Stanković Mitrović.

Ona je za sledeću nedelju najavila nabavku dva sanitetska vozila koja su kupile opštine Vlasotince i Crna Trava, s obzirom na to da ova ustanova „pokriva“ teritoriju dve opštine.

-U toku naredne godine predviđena su sredstva za nabavku ultrazvučnog aparata za fizikalnu medicinu, autoklava i aparata za detekciju vena – najavila je Stanković-Mitrović. U kovid ambulanti broj pregleda je ove nedelje repolovljen u odnosu na pre sedam dana. Umesto oko 200, pregleda se 100 pacijenata dnevno, a većinom su u pitanju kontrolni pregledi. Dnevno se testira između 20 i 30 osoba. U ovoj ustanovi testiranja se ne zakazuju.

Check Also

Konačno počinje gradnja puta preko Radana

To je danas, na sastanku sa predstavnicima leskovačkog muzeja i direktorima Turističke organizacije i Doma …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *