hotel bell

Počeo još jedan LIFFE – Glamur sa crvenog tepiha ove godine bez vatrometa

Večeras je u Narodnom pozorištu otvoren još jedan 16. po redu Internacionalni festival filmske režije LIFFE, a kako je publika ranijih godina navikla na grandiozno otvaranje sa svečanim toaletama, kako glumaca tako i posetilaca i na veliki vatromet, to je ove godine izostalo, doduše delimično. Leskovčanke su ovoga puta sijale na crvenom tepihu.

U kežual izdanju koje možda i ne priliči jednom ovakvom festivalu, prodefilovali su glumci, Dara Džokić, Dragan Petrović Pele, Svetozar Cvetković, Milena Pavlović, Ana Franić, Darko Bajić, reditelj Miloš Radivojević i drugi, koje je u sali Narodnog pozorišta dočekala veštačka inteligencija sa porukom da se film vrati autorima i publici.

Festival je otvoren neobičnim performansom, monologom veštačke inteligencije (AI) sa jedne i čoveka sa druge strane. Cilj performansa bio je da ukaže na važnost čoveka i filmskog stvaraoca kao ključne figure pri nastanku filma u vremenu kada je ova umetnost izjednačena sa brzim i lako dostupnim video sadržajima.

Fokus je bio na sloganu festivala koji glasi ,,Akcija!’’, koji u sebi nosi dvostruko značenje- osim toga što je ova reč zaštitni znak reditelja, u kontekstu festivala odnosi se i na podsticaj da se film vrati onima kojima on pripada, a to su autori i publika. Zatim je usledio i kratak podsetnik da je Leskovac u prošlosti bio važan filmski centar, s obrizom da je još 70ih godina u ovom gradu osnovan fesitval amaterskog
filma „Film Sutrašnjice“.

Predstavljen je program festivala koji čini više od 50 dugometražnih filmova u 5 kategorija: Glavni takmičarski program, Divlji film, selekcija dokumentarnih filmova, filmovi van konkurencije, kao i najbolji kratkometražni studentski filmovi filmskih akademija regiona.

Direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić zahvalila se prisutnima i istakla da je zahvaljujući LIFFE festivalu, Leskovac postao domaćin brojnim rediteljima, scenaristima, glumcima, producentima kao i mladim studentima.

„Dragi Leskovčani čuvajmo LIFFE, budimo ponosni on je naš brend“.

Umetnički tim festivala već je ranije otkrio da je Miloš Miša Radivojević ovogodišnji laureat nagrade ,,Živojin Žika Pavlović”, a sada mu je zvanično tu nagradu uručio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, otvorivši 16. LIFFE festival.

“Ovaj festival iz godine u godinu dostiže nove visine.Za ovih 16 godina postojanja LIFFE uspeva da unapredi kvalitet, uvede nove sadržaje po kojima je prepoznatljiv. Bogat takmičarski program zadovoljiće ukuse naše filmske publike – kazao je gradonačelnik Cvetanović iskoristivši ovu priliku da saopšti da je film o Leskovcu “Bilo jednom u Srbiji” osvoji grand pri na Festivalu srpskog filma u Australiji.

Check Also

Privode se kraju radovi na putu Leskovac – Vučje

Na deonici puta Leskovac – Vučje kod sela Strojkovce ugrađen je drugi sloj asfalta pa …

Оставите одговор