Počelo Leto u Vlasotincu

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

“Leto u Vlasotincu 2023” otvoreno je sinoć u sali bioskopa izložbom slika, akvarela i skulptura iz ciklusa „Sa zgarišta“, mladog autora Đorđa Anđelkovića. Istovremeno, prikazana je i premijera kratkometražnog dokumentarnog filma „Kamen drevnog snevača 3“, Nebojše Ilića Ilketa.

„Od kako znam za sebe rastao sam sa umetnošću svoga dede Bratislava Anđelkovića – Bate iz Vučja, pod čijim budnim okom stvaram od malena. Od njega sam nasledio ljubav prema slikarstvu i prema umetnosti uopšte. Skulpture su od prirodnog materijala, nalazio sam komade drveta, sagorevao ih i tako su nastala moja dela. Volim i akvarel, mada još uvek moram mnogo da radim i da se usavršavam“, rekao je mladi umetnik Đorđe Anđelković. Inače, ovo je prva samostalna izložba Đorđa Anđelkovića.

Da Vlasotinčani vole Ilketove filmove još jednom je potvrđeno, sala bioskopa sinoć je bila prepuna i tražilo se mesto više. Vlasotinčani su sinoć bili u prilici da u trećem delu „Kamen drevnog snevača“ nastave da prate stvaranje i umetnost Bratislava Anđelkovića, poznatog kao Bata iz Vučja. Još jednom je Batina priča o snevaču koji svoju umetnost nesebično deli pretočena na filmsko platno. Pre projekcije filma Bata Anđelković je započeo triptih sliku koja će se stvarati u svim mestima gde bude gostovao film „Kamen drevnog snevača 3“, koja će svoj put završiti na Hilandaru.

„Ilke i ja se trudimo da uvek napravimo nešto novo. Večeras započeta slika će se dograđivati širom Srbije, a svoj put će završiti na Hilandaru“, rekao je između ostalog Bata iz Vučja, zahvaljujući prisutnima na odvojenom vremenu.

Nebojša Ilić Ilke ostaviće dubok trag u kulturnom stvaralaštvu Vlasotinca, pa i šire. Autor je mnogih nagrađivanih filmova, a nadamo se da će „Kamen drevnog snevača 3“ nastaviti u istom pravcu.

„Batu iz Vučja upoznao sam još 2007. godine i od tada traje naša saradnja i prijateljstvo. Iako večeras zatvaramo jedan krug istovremeno ćemo otvoriti drugi, i ako bog da sreće sledeće godine bićete u prilici da vidite novi film. Ovaj film u uvodu i zaključku ima patriotizam, a u svojoj sadržini ima sve ono što je umetnost, ali prava umetnost“, kazao je sinoć Nebojša Ilić.

Nakon projekcije prisutne je pozdravio i v.d. Kulturnog centra Bratislav Valčić, istakavši da Kulturni centar sa Batom iz Vučja ima izvanrednu saradnju već dugi niz godina, „Hvala Bati i Ilketu što na ovako lep način predstavljaju Kulturni centar i Vlasotince“.

On je ovom prilikom uručio zahvalnice Bratislavu i Đorđu Anđelkoviću i Nebojši Iliću i pozvao Vlasotinčane da u narednih pet nedelja prate raznovrstan program Leta u Vlasotincu, koji je Kulturni centar i ove godine pripremio za svoje sugrađane.

Check Also

U Biblioteci održan čas o sećanju na stradanje u Drugom svetskom ratu

U susret Danu sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *