hotel bell

Pečenjevce već 19 godina u čast krompira održava Krompirijadu

Manifestacija posvećena krompiru – Krompirijada održana je danas po 19 put u Domu kulture Pečenjevce.

Kultivisanje krompira započelo je negde pre 8000 do 5000 godina, od divljih vrsta dobijene su one koje daju veći prinos i koje su otpornije, a pečenjevački kraj je poznat po ovoj kulturi. S tim u vezi on se i slavi pa pored izložbenog dela, i vreden domaćice su danas predstavile svoje specijalitete od krompira.

“Grad Leskovac je uvek podržavao i ubuduće će podržavati manifestacije koje promovišu naše autentičnosti. Podržavajući festivale posvećene kruški, višnji, jagodi, paprici, krompiru, mi podržavamo naše selo, naše vredne domaće poljoprivrednike. Ove godine subvencije smo podelili ranije nego prethodnih godina. Ukupno je 831 proizvođač sa teritorije grada, u ukupnom iznosu od 46 miliona dinara, preuzeo ugovore o subvencijama. I kao što smo najavili u narednoj godini ćemo budžet, čije usvajanje će biti u četvrtak, samo za subvencije povećati na 101 milion dinara – kazao je predsednik Privremenog organa Goran Cvetanović.

Direktor Doma kulture u Pečenjevcu Miroslav Stanojević, kazao je da je ova ustanova kulture uvek dostupna našim poljoprivrednicima, koji na ovakvom mestu mogu dobiti savete od stručnih službi.

“Ova ustanova kulture svoje aktivnosti između ostalog usmerava ka poljoprivrednim proizvođačima, i u skladu s njihovim potrebama organizuje ovakva dešavanja. Prethodno smo podelili ugovore za subvencionisanje poljoprivrede, a sve to zahvaljujući velikoj podršci Grada Leskovca – kazao je Stanojević.

Na ovoj manifestaciji organizovan je i kviz za poljoprivrednike, a najbolji od njih dobili su vredne nagrade.

Check Also

U ponedeljak kreće prijava za upis mališana u leskovačke vrtiće

Predškolska ustanova “Vukica Mitrović” raspisala je Javni konkurs za prijem dece na celodnevni boravak uPU …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *