Home / DRUŠTVO / Parlament komore: Uprkos pandemiji, privreda juga Srbije povećala izvoz
hotel bell

Parlament komore: Uprkos pandemiji, privreda juga Srbije povećala izvoz

Čitava svetska, pa i srpska privreda duboko su osetile posledice pandemije, a neke oblasti pogođene su mnogo ozbiljnije nego druge. Turizam, ugostiteljstvo i saobraćaj će se još dugo oporavljati, ali se zato ostatak privrede, a posebno mala preduzeća i preduzetnici relativno brzo prilagodio novonastaloj situaciji i uspeo da preživi krizu, čulo se u oceni privrednog stanja na jugu Srbije u drugoj godini borbe sa kovidom 19, Parlamenta Privredne komore Leskovac.

Privreda Jablaničkog i Pčinjskog okruga je dokazala da je vrlo žilava, jer se realtivno brzo snašla u izmenjenim okolnostima i, nakon kratkotrajnog zastoja i stagnacije, ponovo se pokrenula.

– To se posebno odnosi na preduzetnike, mala i srednja preduzeća. Velike je kriza pogodila više, ali je i država sa nekoliko paketa mera, pokušla da ublaži štetu. Iako je bilo vrlo teško, što najbolje znaju privrednici, jug Srbije se “izdigao iz pepela“ i tokom 2021. beleži povećanje izvoza za 6%, a spoljnotrgovinska razmena dostigla je milijardu dolara. Vreme pandemije je nekima, kao što je farmaceutska industrija, donelo i nove poslove, odnosno tržišta, ocenjeno je na redovnoj sednici Parlamenta Regionalne privredne komore Leskovac.

Privredna komora Srbije je, preko svojih predstavnika, različitim ministarstvima i Vladi uputila i preko 50 inicijativa, od kojih je veliki broj usvojen, a posebno su važne one u oblasti izvoza i carinskih propisa, poreza i doprinosa, lokalnih taksi i naknada, cena energenata.

Privrednici, zapaženo je, narednu fiskalnu godinu čekaju sa optimizmom. Iako problema ima puno, država se trudi da merama i dobrom poslovnom politikom, ne davi privredu, već da joj pomogne da ispliva. Decenijama unazad komora i država nisu imale ovako dobar odnos i nikada ministarstva i Vlada nisu više slušali privredu nego sada, konstatovali su članovi Parlamenta, uz očekivanja da će dobra interakcija sa nadležnim organima rezultirati dolaskom novih investitora, otvaranjem radnih mesta i smanjenjem nezaposlenosti.

Na današnjoj sednici su dodelje specijalne nagrade uspešnim privrednim subjektima, odnosno jubilarne, za 30 i 20 godina rada.

Plaketa je pripala Preduzećima “Cementni proizvodi“ doo iz Vlasotinca, “Morava enterijerima“ iz Vranja i Leskovačkom “Grošu“, a povelja, Ninoslavu Kostiću, suvlasniku i direktoru Preduzeća “Plavi kamen“-Vranje.

Jubilarne nagrade, za 30 godina poslovanja dobili su: “Strela KLaić“, leskovačka javna preduzeća “Komunalac“ i “Pijaca“, vranjski “Dunav“, OZZ “Balkan“-Crna Trava i “Jasenovo promet“ iz Vranja.

Dve decenije uspešno posluju, zbog čega su zaslužila priznanja i sledeća preduzeća: “Credo“, “Kolumbo produkt“, “Nektar“, “Plutos“, “Das sistem“ i “Duniko“- svi iz Vranja, predejanska “Poveda“ , Radio Medveđa “Lesna“ iz Preševa i leskovačka firma “Spasić“ doo.

Zahvalnice Privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga pripale su: Tehničkoj školi u Vladičinom Hanu i Inspektoratima za rad u Leskovcu i Vranju.

Check Also

Za vikend sankcionisano 127 saobraćajnih prekršaja na području Policijske uprave Leskovac

Nastavljena je akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju. Na području Policijske uprave Leskovac za vikend …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.