Otkrijte šarm i tradiciju sela koje prkosi zaboravu – Grgurovce

U srcu Lebanskog kraja, među brežuljcima i zelenim proplancima, smestilo se selo Grgurovce.

Ovo selo, sa svojom bogatom prošlošću i autentičnom kulturom, predstavlja pravi skriveni dragulj koji čeka da bude otkriven.

Grgurovce je selo s dubokim korenima iz prošlosti. Prema lokalnim pričama, selo je dobilo ime po svetom Grguru, zaštitniku sela, čija se crkva nalazi u samom srcu Grgurovca. Crkva, izgrađena u 19. veku, danas predstavlja kulturno i duhovno središte mesta, gde se redovno održavaju bogosluženja i tradicionalne manifestacije.

Stanovnici Grgurovca, njih oko 300, poznati su po svojoj gostoljubivosti i marljivosti. Većina se bavi poljoprivredom, uzgojem stoke i vinogradarstvom. Tradicionalni način života ovde je sačuvan, a posetioci mogu uživati u domaćim proizvodima poput sira, meda i vina.

Grgurovce je idealno odredište za one koji traže mir i beg od gradske vreve. Okruženo netaknutom prirodom, selo nudi brojne pešačke i biciklističke staze koje vode kroz predivne krajolike. Posebno su atraktivni stari mlinovi , koji svedoče o bogatoj istoriji mlinarstva u ovom kraju.

Iako je Grgurovce malo selo, njegovi stanovnici s ponosom čuvaju svoju tradiciju i rade na unapređenju života u zajednici. Zahvaljujući lokalnim inicijativama i podršci opštine Lebane, planiraju se projekti za razvoj seoskog turizma i očuvanje kulturne baštine.

Grgurovce nije samo još jedno selo na karti, već mesto koje odiše duhom prošlih vremena i nudi autentično iskustvo koje je retko naći u današnjem brzom svetu.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Lebane. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Malena Una pomaže svojoj mami da što pre ozdravi: Veliki odziv Leskovčana za pomoć Mariji Petronijević i danas

Juče kao i danas u Leskovcu je održana akcija davanja uzoraka krvi za Mariju Petronijević, …