Početna / DRUŠTVO / Organizovan prijem za predstavnike Saveza slepih i slabovidih
hotel bell

Organizovan prijem za predstavnike Saveza slepih i slabovidih

U Svečanoj sali grada Leskovca danas je organizovan prijem za predstavnike organizacije Saveza slepih i slabovidih.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, istakao je ovom prilikom da grad Leskovac podržava i pomaže osobama sa invaliditetom.

„Zato smo ove godine za projektno finansiranje oblasti socijalne zaštite izdvojili 31 milion dinara. Zgrada Centra za socijalni rad koju u najvećoj meri koriste osobe sa invaliditetom je u potpunosti prilagođena vašim potrebama, a većina objekata javnih institucija je prilagođena potrebama ove populacije, širom grada se postavljaju taktilne staze sa samostalno kretanje slepih, kao i rampe i česme za invalide i zvučni semafori.Sa posebnim ponosom ističemo jedinstvenu postavku u Narodnom muzeju pod nazivom „Dodirni prošlost“ koja slepim i slabovidim osobama omogućava da uz pomoć taktilnih traka, predmeta i audio vodiča, aplikacije, ali i naočara sa dioptrijskim lupama, saznaju nešto više o kulturnoj baštini našeg kraja. Za ovaj zajednički projekat Narodnog muzeja i Okružne organizacije slepih i slabovidih grad je prošle godine dobio nagradu Zaštitnika građana za doprinos razvoju pristupačnosti sadržaja u oblasti kulture – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

„Nijedna invalidnost nije laka, svakako je gubitak vida jedan od najtežih oblika, ali se taj problem manje manifestuje kada se oseća ta društvena solidarnost, solidarnost pojedinaca u prevozu, u ustanovama kulture, u lokalnoj samoupravi, onda se taj problem umanjuje, i ja moram da kažem, imajući u vidu sve rezultate koje ste ostvarili, da potpuno možete biti spokojni jer u Leskovcu ta vrsta solidarnosti impresionira, ona je inspiracija, prilika, povod i impuls i primer mnogim lokalnim samoupravama – istakao je Milan Stošić predsednik Saveza slepih Srbije.

Milivoje Đokić, predsednik Okružne organizacije slepih i slabovidih u Leskovcu se zahvalio gradonačelniku na kandidaturi ove organizacije za Oktobarsku nagradu grada.

„Grad Leskovac je prvi grad koji povodom našeg praznika Svetskog dana belog štapa na lokalu nas prima svake godine. Nijedan rukovodilac pre njega se nije setio osoba sa invaliditetom, a sada nijedna godina ne prođe bez našeg okupljanja. Grad Leskovac je mnogo uradio ne samo za nas, već za sve osobe sa invaliditetom i na tome smo mu svi neizmerno zahvalni jer bez ovakve podrške naše organizacije ne bi mogle da funkcionišu. Od 9 gradova u Srbiji naš grad je 2016. godine dobio nagradu u vezi sa finansiranjem organizacija osoba sa invaliditetom.“

Ovom prilikom gradonačelniku Leskovca uručena je zahvalnica za izuzetan doprinos i razumevanje potreba osoba sa invaliditetom.

Pogledaj takodje

Leskovčani odu u Niš u kupovinu a vrate se vakcinisani

Foto:facebook dragan asotirovski Za nekoliko dana u tržnim centrima širom Srbije vakcinisano je 6.000 ljudi, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *