Početna / DRUŠTVO / Opština Vlasotince donirala 10 koncentratora za kiseonik Opštoj bolnici u Leskovcu
hotel bell

Opština Vlasotince donirala 10 koncentratora za kiseonik Opštoj bolnici u Leskovcu

Opština Vlasotince donirala je 10 koncentratora za kiseonik Opštoj bolnici Leskovac.

Njih su danas uručili predsednik opštine Bratislav Petrović i načelnik Opštinske uprave Marjan Stanković.

Kako je naglasio gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović, bolnica leči i zbrinjava oko 250.000 žitelja Jablaničkog okruga, a Vlasotince je prva opština koja se odazvala molbi bolnice za pomoć u koncentratorima za kiseoničku terapiju.

-Stub ove ustanove su zdravstveni radnici i ali nemedicinsko osoblje koje već mesecima na svojim leđima nosi težak teret borbe, i u svoje i ime stanovnika čitavog grada im zahvaljujem na tome. Pored te posvećenosti koja je primarna, za uspešan oporavak kovid pacijenata važna je i aparatura za lečenje. Bolnica je dobro opremljena zahvaljujući velikoj podršci predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije koji su u leskovačku bolnicu uputili zaštitnu opremu, dezinfekciona sredstva i medicinsku apataturu – tri klinička, šest mobilnih respiratora, dva rendgen aparata, gasni analajzer i deset monitora za praćenje vitalnih funkcija. Zahvaljujući ovoj pomoći, leskovačka bolnica sada ima 16 respiratora. To je pomoglo formiranje respiratornog centra za lečenje najtežih pacijenata, koji je u potunosti pripremljen za svega dva dana. U sklopu respiratornog centra je 10 ležaja sa 10 najsavremenijih respiratora za najteže pacijente. Zato je donacija opštine Vlasotince, koja je i povod naše današnje posete, veoma značajna za dalji rad ustanove. Deset koncentratora za kiseonik će sa dnevnom proizvodnjom do maksimum 5 litara ovog gasa pomoći potrebe ustanove. Kiseonična potpora koja se ranije trošila mesecima sada se troši na dan. Zato je donacija opštine Vlasotince  veoma značajna za dalji rad bolnice, koja je uz domove zdravlja i Zavod za javno zdravlje okosnica borbe protiv korona virusa već mesecima – rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović zahvaljujući predsedniku opštine Vlasotince na donaciji i razumevanju.

Predsednik Opštine Vlasotince Bratislav Petrović istakao je da je ova situacija još jednom pokazala koliko je važno da se jedni drugima nađemo kad je teško.

-S jedne strane, drago mi je što možemo da pomognemo, a s druge strane žao mi je što još uvek ima veoma ugroženih ljudi koji bez ove terapije ne mogu da dišu. Opšta bolnica Leskovac je ustanova koja zbrinjava i leči i pacijente iz Vlasotinca, a  naročito nam je bila dragocena pomoć u prethodnih mesec i nešto dana kada smo bili u postupku nabavke novog rendtgen aparata. Na tome Vam posebno zahvaljujem – rekao je prdsednik Bratislav Petrović.

Direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević se zahvalio na opremi predsedniku opštine Vlasotince i kazao da se za koncentratorima javila potreba te je ustanova kojom on rukovodi uputila pismenu molbu za davanje donacije svim opštinama koje gravitiraju ka leskovačkoj bolnici.

Pored grada Leskovca i gradonačelnika koji je direktno bio uključen u opremnje Kovid centra, opština Vlasotince se prva odazvala molbi, a odmah nakon toga i opština Lebane sa dva koncentratora, a priključile su se i opština Bojnik i opština Medveđa.

-Mi smo u jednom trenutku sopstvenu proizvodnju kiseonika povećali tri puta i to nije bilo dovoljno. Koncentratori su nam značajni za sve one pacijente koje skidamo sa respiratora. Poznato je da smo nedavno u okviru naše ustanove oformili i respiratorni centar i da smo imali prijem i pacijenata iz Pčinjskog okruga. To su u principu najteži pacijenti koji kad dođu kod nas su u jako teškom stanju, to je jedna dvadesetčetvoročasovna borba za njihov život – istakao je direktor Nebojša Dimitrijević.

Pogledaj takodje

U Domu kulture Roma počela masovna vakcinacija

U Domu kulture Roma u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje i Opštom bolnicom Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *