Home / DOGAĐAJI / Ograničene cene gasa i osnovnih životnih namirnica
hotel bell

Ograničene cene gasa i osnovnih životnih namirnica

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, a usled globalnog poremećaja i naglog skoka cene ovog energenta u čitavoj Evropi, navedeno je na sajtu Vlade.

Cilj ove uredbe je ublažavanje posledica energetske krize kako bi se zaštitili privreda i građani koji su upućeni na korišćenje ovog energenta.

Kako je navedeno, „energetski subjekti koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene iz novembra prošle godine“.

Kako bi se obezbedila neophodna količina energenata za potrebe privrede i građanstva i nastupajuću grejnu sezonu, Vlada je takođe donela odluku da se „snabdevačima obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnor gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za mesec novembar 2021. godine“.

Donešena je u i odluka o pravu na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na isti mesec prošle godine.

Na sednici je usvojena i Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica.

Ovom odlukom propisana je maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8% mlečne masti u pakovanju od jednog litra, kao i maksimalna marža koju trgovci mogu da zaračunaju, brašna tipa T- 400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, kao i ukupnu stopu marže, svinjskog buta i svinjske plećke bez kostiju, svinjskog vrata i svinjske slabine sa kostima, kao i ukupne stope marže.

Uredbom je, takođe, propisana maksimalna proizvođačka i maloprodajna cena svežeg pilećeg trupa, kao i ukupna stopa marže.

Ograničena je cena belog kristal šećera po kilogramu, kao i njegove proizvođačke cene i propisano je da trgovci na veliko, koji nabavljaju šećer kristal u pakovanjima od jednog, pet i deset kilograma, „moraju da ga distribuiraju u maloprodaju u roku od 15 od dana izdavanja isprave o preuzetoj robi“.

Takođe je navedeno da su privredni subjekti koji se bave proizvodnjom navedenih životnih namirnica „dužni da isporučuju proizvode u količinama koje ne smeju biti manje od prosečnih u poslednjih 12 meseci“.

Kako je navedneo na sajtu Vlade, na sednici je usvojena i izmenjena Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte.

Time je njeno trajanje produženo do 31. avgusta tekuće godine, kako bi se sprečili veći poremećaji i očuvao životni standard građana.

Na sednici je doneta odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 15% od objavljenih usklađenih iznosa akciza.

Takođe, kao se navodi, odluka o privremenj zabrani izvoza Evro dizela EN 590 produžena je za još sedam dana.

Check Also

Novi Amerikanac u Zdravlju: Jacob Lampkin pojačao Zdravlje

Amerikanac Jacob Lampkin novo je pojačanje leskovačkog Zdravlja. Lampkin u Zdravlje dolazi iz australijske NBL1 …

Оставите одговор