Home / KULTURA / Održano književno veče u spomen Danici Gorunović Tasić
hotel bell

Održano književno veče u spomen Danici Gorunović Tasić

U Zavičajnom muzeju, u Sobi stare srpske grafike održano književno veče u okviru manifestacije Pesnički čas – učiteljstvu u čast u spomen Danici Gorunović Tasić. Ovogodišnji učesnici Pesničkog časa bili su pisci Dejan Aleksić, Boško Lomović, Miloš Milišić i nastavnik u penziji Dragan Stojanović.

Pesnike, prisutne i porodicu nastavnice Danice Gorunović Tasić pozdravio je zamenik direktora Kulturnog centra Bratislav Valčić, rekavši da se Pesnički čas održava po 27. put, da je manifestacija posvećena učiteljstvu i deci, i najavio Aleksandru Stojanov, Hristinu Jović i Nikolu Stankovića, učenike Muzičke škole „Stanislav Binički“ – izdvojenog odeljenja u Vlasotincu, koji su učestvovali u muzičkom delu programa.

Ljubiteljima pisane reči najpre se predstavio Dejan Aleksić, afirmisani dečji pisac iz Kraljeva, kazavši da je Pesnički čas, koji traje već 27 godina u kontinuitetu dovoljan dokaz da je jedna ovakva manifestacija itekako potrebna Srbiji.

„Pisati za decu je vrlo težak zadatak. Mi kao pisci moramo da damo svoj doprinos i branimo mesto i ulogu knjige. Posebno je danas velika odgovornost pisaca za decu jer se deca na ranoj literaturi kulturno, estetski i obrazovno određuju i vaspitavaju. Bez toga ne možemo u budućnosti dobiti kvalitetnog čitaoca. Meni su, pre svega, važni susreti sa decom koje volim da činim interaktivnim jer su njihove reakcije neposredne“, rekao je Dejan Aleksić, koji je ove večeri pričao i o predrasudama i čitao svoje pesme Krokodilska priča, Moljac ugostitelj…

Potom je Boško Lomović, jedan od najnagrađivanijih srpskih pisaca iz Gornjeg Milanovca govorio o svom detinjstvu, druženju sa zemljakom Dobricom Erićem, i recitovao svoje pesme Moj otac prodaje šumu, Gorku pesmu… Za ovog autora pisanje je estetski, stvaralački čin, putovanje u svet nemogućeg. Do sada je objavio preko 20 zbirki pesama za decu i odrasle, romana i pripovedaka, a dobio je više od 180 nagrada.

„Velika je stvar što jedna ovakva manifestacija spaja učenike, učitelje, nastavnike profesore i pesnike i što se održala više od dve decenije. Čitanje knjige i pisana reč nezamenjivo su štivo u obrazovanju svakog čoveka, a pre svega mladih ljudi. Ja sam mnogo pisao, i smatram da je knjiga jedino pravo sredstvo iz kojeg se zaista može učiti“, rekao je Boško Lomović, čija je „Knjiga o Dijani Budisavljević“ izašla iz štampe 2014. godine.

Veče je nastavio Miloš Milišić citatom „nije znanje znanje znati već je znanje znanje dati“.

Izvor: kcvlasotince.rs

Check Also

Na Leskovačkom letu- sutra SAKS FEST i nastup vrhunskih i mladih saksofonista

Po drugi put, u okviru Leskovačkih letnjih festivala, biće organizovan festival u čast saksofona Sutra …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *