Home / DRUŠTVO / Održana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije – Apel građanima da smanje kontakte u cilju zaustavljanja širenja virusa
hotel bell

Održana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije – Apel građanima da smanje kontakte u cilju zaustavljanja širenja virusa

Gradski štab za vanredne situacije održao je danas sednicu na kojoj je razmatrana trenutno epidemiološka situacija koja je ocenjena kao teška i vanredna.

Izveštaj o trenutnoj situaciji podnela je dr Aleksandra Nikolić, direktorica Zavoda za javno zdravlje Leskovac.

„U posmatranom periodu od 30. novembra do 14. decembra registrovano je 1155 slučajeva što čini 35.29% od ukupnog broja obolelih od početka epidemije zarazne bolesti Kovid-19. Zbog naglog priliva velikog broja pacijenata na bolničkom lečenju, prošireni su kapaciteti Kovid bolnice za 44,5%. Zbog porasta broja lica za preglede u Kovid ambulanti, 4501 za prethodne dve nedelje, povećan je broj ekipa lekara i sestara u DZ Leskovac, prošireni su kapaciteti Kovid ambulante, “ – kazala je dr Aleksandra Nikolić i zaključila da je u poslednjih 15 dana došlo do pogoršanja epidemiološke situacije na teritoriji grada Leskovca, nakon čega je naglasila značaj poštovanja svih mera od strane Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i grada Leskovca, rigorozne kontrole sprovođenja propisanih mera od strane nadležnih organa na teritoriji grada, izbegavanje okupljanja u većem broju i smanjenja kontakata na minimum, kao i nošenja zaštitnih maski, održavanje fizičke distance i redovne higijene ruku.

Pored toga Gradskoj upravi, javnim i javno-komunalnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač grad se preporučuje da se zaposlenima sa utvrđenim hroničnim bolestima, starijima od 60 godina, roditeljima dece do 12 godina, a posebno samohranim roditeljima, u skladu sa mogućnostima odobri rad od kuće.

Gradonačelnik Leskovca i komandant štaba dr sci. med. Goran Cvetanović je naglasio da je vanredna situacija pre dve nedelje proglašena u nameri da se građani upozore na ozbiljnost situacije i važnosti pridržavanja propisanih mera.

„Svedoci smo da je virus sve zastupljeniji i zbog toga ćemo na današnjoj sednici saslušati procenu nadležne zdravstvene institucije kako bismo našim sugrađanima predočili trenutno stanje i upozorili ih da budu na oprezu. Što se današnjeg dana tiče stiglo je 288 rezultata testiranja, tj. 159 za grad Leskovac od čega je 50 pozitivno. Čeka se 137 rezultata. Iznete cifre upućuju nas na činjenicu da je svakodnevno sve više obolelih i hospitalizovanih lica. Što se tiče leskovačke COVID bolnice, trenutno je hospitalizovano 200 pacijenta, od čega je 134 lica iz Leskovca. Bilo je 16 prijema i 17 otpusta, dva pacijenta su poslata u Klinički centar Niš, a nažalost bilo je 5 smrtnih ishoda. Na kiseoniku je 123 pacijenata, na respiratoru petoro lica – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Gradonačelnik je apelovao na građane da maksimalno smanje kontakte, da predstojeće slave obeleže u najužem krugu porodice kako ne bi sebe i druge doveli u rizik od zaražavanja.

Check Also

Uhapšen osumnjičeni za ranjavanje bivšeg sudije i njegove žene, povređeni van životne opasnosti

Žena i muškarac koji su juče ranjeni u pucnjavi u selu Veliko Vojlovce nalaze se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *