Home / DRUŠTVO / Odličan odziv davalaca na prvoj junskoj akciji-Zalihe stabilne, ali se leti i brže troše
hotel bell

Odličan odziv davalaca na prvoj junskoj akciji-Zalihe stabilne, ali se leti i brže troše

Današnjoj akciji se odazvao veliki broj davalaca, pa se očekuje prikupljanje između 50 i 100 jedinica krvi

Dalibor Janković krv daje šesti put i odluku da se priključi armiji humanih ljudi doneo je, iz najmanje dva razloga:

– Najpre, želim da pomognem drugima, jer se nikad ne zna kome će i kada zatrebati krv. Drugi razlog je to što je i za moj organizam to dobro. U krajnjoj liniji, davaoci mogu da budu samo zdravi ljudi, pa je i to saznanje ne mali benefit. Niko u mojoj porodici do sada nije davao krv, ali se nadam da će potomci nastaviti tradiciju.

Ni Miloš Mirković iz okoline Leskovca nije imao uzora u svojoj familiji, a davalac je od nedavno:

– Pomoći onima kojima je potrebna krv je moj osnovni motiv. Ne radim nigde, tako da mi slobodni dani nisu potrebni i dajem krv jer tako želim. Voleo bih da poručim svima koji se dvoume ili plaše: nije strašno, ne boli i ne treba da preispitujete sebe. Kad se jednom registrujete kao davalac, akcije vam postanu sastavni deo života.

Puna čekaonica i improvizovana ordinacija, slike su koje raduju ekipe niške Transfuzije, jer se nadaju još jednoj uspešnoj akciji:

– U Leskovcu se tradicionalno odazove veliki broj davalaca, pa verujem da ćemo i danas prikupiti između 50 i 100 jedinica krvi. Zalihe su nam trenutno stabilne, ali se, pred leto i godišnje odmore, uvek moramo da pripremimo za veću potrošnju, a manji broj akcija. Zdravstveni centri, zbog aktuelne epidemiološke situacije, do skora nisu na programu imali ništa sem hitnih intervencija. Sada se stanje stabilizuje i zakazivanja “hladnih programa“ su počela. To će iziskivati znatno veće količine krvi. Sve krvne grupe su jednako važne i tražene, ali su one sa negativnim rezus faktorom ređe, pa su i deficitarnije, ističe doktor Petar Stojanović.

Sledeća akcija dobrovoljnog davalaštva u Leskovcu, već je zakazana za 24. jun.

Check Also

Od sutra ponovo u funkciji ulica Miloša Obilića-Radovi završeni kvalitetno i pre roka

Olica Miloša obilića je kompletno rekonstruisana, a izvođači , “Profi put“ iz Badinca i “Kargoles“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *