Home / DRUŠTVO / Odbornici usvojili izveštaje o radu vlasotinačkih preduzeća i ustanova – Stotine sudskih predmeta koje vlasnici ili naslednici vode protiv opštine zbog izgradnje lokalnih puteva pre nekoliko decenija
hotel bell

Odbornici usvojili izveštaje o radu vlasotinačkih preduzeća i ustanova – Stotine sudskih predmeta koje vlasnici ili naslednici vode protiv opštine zbog izgradnje lokalnih puteva pre nekoliko decenija

Odbornici Skupštine opštine Vlasotince doneli su, na današnjoj sednici, odluku o angažovanju eksterne revizije završnog računa budžeta opštine za 2021.godinu.

Oni su većinom glasova podržali i odluku o pristupanju izradi Programa zaštite životne sredine na teritoriji opštine Vlasotince za period 2023-2033.

Odbornici su usvojili i izveštaje o radu Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“, Kulturnog centra, Turističke organizacije, SRC Vlasina, Centra za socijalni rad, Štaba za vanredne situacije i Opštinskog pravobranilaštva. Upravo kod usvajanja izveštaja Opštinskog pravobranilaštva bilo je i najviše diskusije, s obzirom na broj predmeta koji Pravobranilaštvo obrađuje, a koji je u 2021.godini bio veći od 1200. Stotine predmeta su, zapravo, sudski postupci koji se tiču zauzeća privatnih poseda za izgradnju opštinskih puteva, koji su pravljeni pre nekoliko decenija, a čiji vlasnici, odnosno naslednici, sada pokreću postupke protiv lokalnih samouprava za naknadu te imovine. Situacija je ista širom Srbije,

Predsednik opštine Bratislav Petrović je i na ranijim sednicama pozivao građane koji imaju takvo zemljište da dođu u Pravobranilaštvo i dogovore isplatu naknade, bez sudskih i troškova advokata, ali je pravobranilac Irena Cvetković konstatovala da je odziv slab.

-Opština je već isplatila 30 miliona dinara po takvim presudama. Planiram da sledeće nedelje održim sastanak sa našim advokatima u Vlasotincu, da vidimo kako da stanemo na put ovome – rekao je Petrović.
Odbornik Dragan Jović, inače advokat, dao je nekoliko predloga, između ostalih i taj da se za svaki novi predmet najpre u arhivi proveri da li postoji dokaz o nekoj vrsti saglasnosti tadašnjih vlasnika za izgradnju puta. Odbornik Žarko Kostić dao je primer izgradnje puta u Šišavi pre nekoliko decenija, gde jedan od vlasnika zemljišta nije dozvolio izgradnju preko svog imanja.

Na današnjoj sednici usvojen je i predlog Operativnog plana za odbranu od poplava za vode drugog reda, uz konstataciju odbornika pozicije i opozicije da takav dokument, iako obiman, može da se dostavi bar šefovima odborničkih grupa ili li da se omogući njegov pregled u elektronskom obliku. U okviru skupštinskog materijala, naime, odbornici su dobili mišljenje „Srbijavoda“ na operativni plan i na osnovu toga su se izjašnjavali. Nakon sprovedenog konkursa, za direktora JKP Vodovod imenovan je Zvonko Ilić, koji je do sada obavljao funkciju vršioca dužnosti direktora u ovom preduzeću. Na mestu vršioca dužnosti direktora SRC Vlasina ostao je Saša Đokić.

Sa dnevnog reda današnje sednice su, zbog usaglašavanja procedura, povučene tačke koje su se ticale izmena i dopuna Programa poslovanja i povećanja novčanog kapitala „Vodovoda

Check Also

Od Udruženja “Teslin toranj u Srbiji“, priznanje i maestralnom Radetu Šerbedžiji

Udruženju “Teslin toranj u Srbiji“, sa sedištem u Leskovcu i Udruženje inženjera i tehničara Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.