hotel bell

Od ove školske godine informativno-edukativne radionice o prevenciji nasilničkog ponašanja i bezbednosti u različitim situacijama

Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu potpisali su danas Protokol o saradnji u sprovođenju projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo”, koji će se u školskoj 2023/24. realizovati u svim osnovnim školama u Srbiji.

Cilj projekta je podizanje svesti o posledicama i štetnosti nasilnog ponašanja, ali i učenje najmlađih kako da budu bezbedni u različitim situacijama.

Đukić Dejanović je nakon potpisivanja ovog dokumenta objasnila da će se projekat sprovoditi u svim odeljenjima svih osnovnih škola kroz informativno-edukativne radionice.

“Radionice će odlikovati timski rad policijskih službenika, predstavnika škola i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, uz korišćenje edukativnog materijala, prikazivanje spotova i predstava i obeležavanje značajnih datuma, precizirala je ona.

Ministarka je navela da je osnovni zadatak projekta podizanje nivoa svesti kod učenika o posledicama nasilnog ponašanja u stvarnom i virtuelnom svetu, prepoznavanje različitih vidova nasilja i diskriminacije, usvajanje strategije za pomoć drugima u nevolji i veština nenasilnog rešavanja konflikata, razvijanje saosećanja, ali i usvajanje znanja i veština o bezbednom učešću u saobraćaju i ponašanju u vanrednim situacijama.

Bratu je ukazao na to da će projekat za učenike starijih razreda prvenstveno biti usmeren na prevenciju vršnjačkog i digitalnog nasilja, dok će se za učenike nižih razreda zasnivati na interaktivnim predstavama, edukaciji o bezbednosti korišćenjem različitih nastavnih materijala i radionica.

Misija OEBS-a, kroz partnerstvo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete i drugim državnim institucijama, aktivno radi na poboljšanju bezbednosti dece i prevenciji maloletničke delinkvencije, poručio je on i izrazio nadu da će se broj inicijativa koje su usmerene na prevenciju povećati.

Projekat će biti realizovan za učenike od 1. do 8. razreda. Za učenike od prvog do četvrtog razreda planirane su radionice na temu „Bezbednost dece u saobraćaju” i „Bezbednost dece u vanrednim situacijama”.

Za učenike od 5. do 8. razreda u planu su radionice na temu „Prevencija vršnjačkog nasilja u stvarnom i virtuelnom svetu”

Check Also

U ponedeljak kreće prijava za upis mališana u leskovačke vrtiće

Predškolska ustanova “Vukica Mitrović” raspisala je Javni konkurs za prijem dece na celodnevni boravak uPU …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *