Home / DRUŠTVO / Od naredne godine fiskalnu kasu će morati da imaju i vodoinstalateri, električari, moleri, obućari: Novi Zakon o fiskalizaciji, obezbediće izdavanje računa sa garancijom za pruženu uslugu
hotel bell

Od naredne godine fiskalnu kasu će morati da imaju i vodoinstalateri, električari, moleri, obućari: Novi Zakon o fiskalizaciji, obezbediće izdavanje računa sa garancijom za pruženu uslugu

Iako su “paušalci“ i do sada morali da izdaju račun za pruženu uslugu, ali na paragonskim računima, od naredne će biti u obavezi da se “fiskalizuju“.

Pored vodoinstalatera, električara, molera, obućara i sajdžija, fiskalne račune moraće da izdaju i majstori koji ugrađuju stolariju, grade ili rekonstruišu krov, automehaničari, oni koji održavaju i vrše popravke nameštaja i predmeta za domaćinstvo, kućnu i baštensku opremu. To će, kako najavljuju iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača, obezbediti novi Zakon o fiskalizaciji.

S druge strane, račun koji građani dobiju od majstora, trebalo bi da garantuje kvalitet izvedenih radova u trajanju od najmanje dve godine. Ukoliko nije zadovoljan uslugom, kupac će moći majstora da prijavi tržišnoj inspekciji. U određenim situacijama, građani imaju pravo i da traže naknadu štete, nastale tokom izvođenja radova. Ako se kompenzacija ne dogovori sa majstorom, protiv njega može biti pokrenut sudski postupak.

Leskovčani, koje smo pitali za mišljenje na ovu temu, podeljenih su stavova. Dok jedna trećina smatra da je uvođenje zanatskog sektora u postupak fiskalizacije, dobar put za uređenje te oblasti, gotovo isti broj skeptičan je i uveren je da u praksi, možda dobra ideja, neće moći da se sprovede.

Treću grupu anketiranih ispitanika, čine oni koji su mišljenja da će, ionako mali broj majstora svih profila, opasti, jer će se pridružiti kolegama gastarbajterima u zemljama Evropske unije sa uređenim sistemima, ali i znatno većom mogućnošću zarade.

Check Also

Od sutra ponovo u funkciji ulica Miloša Obilića-Radovi završeni kvalitetno i pre roka

Olica Miloša obilića je kompletno rekonstruisana, a izvođači , “Profi put“ iz Badinca i “Kargoles“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *